Članak

SLJEDEĆE SEDMICE: Jedanaest suđenja za ratne zločine

20. Aprila 2007.00:00
U Odjelu za ratne zločine Suda BiH naredne sedmice se nastavljaju suđenja protiv 29 osoba.

This post is also available in: English

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, 27. aprila zasjedat će Apelaciono vijeće koje će saslušati argumente žalbi Tužilaštva BiH i Odbrane Marka Samardžije, koji je u novembru prošle godine nepravosnažnom presudom osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji općine Ključ.

Bivši komandir lokalnog bataljonaVojske Republike Srpske (VRS) tereti se da je 10. jula 1992. godine naredio da se muškarci iz zaselaka oko Ključa zatvore u Osnovnoj školi u selu Biljani.Potom su zarobljenici izvođeni u grupama od po pet do deset ljudi i ubijani.

U ponedjeljak, 23. aprila, održatće se prva statusna konferencija prije početka suđenja Zdravku Mihaljeviću,bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za zločine počinjene nad civilima na području Kiseljaka.

Nakon što je 2. februara 2007.godine potvrđena optužnica protiv njega, Mihaljević se 12. februara izjasnio da nije kriv za zločine koje mu Tužilaštvo stavlja na teret.

U nastavku suđenja ŽeljkuLeleku, Tužilaštvo će 23. aprila 2007. saslušati još dva svjedoka. Lelek se tereti za ubistva, protuzakonito zatvaranje i mučenje stanovnika na području općine Višegrad u toku 1992. godine.

Istog dana, 23. aprila 2007.godine, nastavlja se suđenje Zoranu Jankoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Zvornika i Kalesije tokom 1992.godine, te Marku Radiću,Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću,bivšim pripadnicima HVO-a optuženim za zločine počinjene nad civilima u logoru Vojno kraj Mostara.

Pred Sudom BiH će se naredne sedmice četiri puta – 23, 24, 25. i 26. aprila – pojaviti Momčilo Mandić,kojem se na teret stavlja formiranje i rad logora u Sarajevu i Foči 1992.godine, u vrijeme kada je u Vladi Srpske Republike BiH obavljao funkciju ministra pravde.

Obnovljeni postupak protiv bivšeg višegradskog policajca Bobana Šimšića nastavit će se 24, 25. i 26.aprila. Šimšić je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu 1992. godine.

Dana 24. aprila planiran je nastavak suđenja Mitru Raševiću, bivšem komandiru straže, i Savi Todoviću, bivšem zamjeniku upravnika u Kazneno-popravnom domu Foča, koji suoptuženi za nečovječno postupanje prema zatvorenicima.

U srijedu i četvrtak TužilaštvoBiH nastavlja dokazni postupak protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara iDuška Kneževića, koji su optuženi za prisilno zatvaranje Bošnjaka civilau logore oko Prijedora.

Suđenje jedanaestorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici jula 1995. godine, nastavlja se u četvrtak, 26. aprila.

U petak će se pojaviti tri dodatna svjedoka Tužilaštva na suđenju Goranu i Zoranu Damjanoviću,bivšim pripadnicima vojske tadašnje Srpske Republike BiH optuženim zaučestvovanje u premlaćivanju grupe zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik,Sarajevo.

This post is also available in: English