Članak

Početak suđenja Jadranku Paliji 28. marta 2007. godine

14. Marta 2007.00:00
Prvostepeno sudsko vijeće Suda BiH najavilo je početak još jednog suđenja pred Odjelom za ratne zločine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sutkinja Minka Kreho, najavilo je da će glavni pretres na suđenju Jadranku Paliji, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), početi 28. marta 2007. godine.

U tri tačke optužnice, Jadranko Palija, bivši pripadnik VI krajiške brigade VRS-a, tereti se za zločine protiv čovječnosti i zločin protiv civila Bošnjaka i Hrvata, počinjene na području općine Sanski Most.

Tužilaštvo ga tereti za “pojedinačna i masovna ubistva, silovanja, psihička i fizička zlostavljanja” civila u Sanskom Mostu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ime Jadranka Palije se spominje u presudi protiv Radoslava Brđanina, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 32 godine zatvora za zločine počinjene na području 13 općina Bosanske krajine, uključujući i Sanski Most.

U presudi Brđaninu stoji da je Jadranko Palija ubio četiri osobe, dok je ostalima koji su bili zatočeni u grupi naređeno da svuku odjeću i da se postroje na mostu. Tom prilikom je ubijeno najmanje 28 osoba.

Tužiteljica Džemila Begović najavila je da će Državno tužilaštvo saslušati 36 svjedoka u toku dokaznog postupka, za što će im trebati 12 dana. Za izvođenje materijalnih dokaza bit će im potrebno pet dana.

Ranko Dakić, branilac optuženog Palije, zatražio je da Sudsko vijeće odobri dodatnog branioca, obrazlažući da se radi o složenom i teškom slučaju koji “zahtijeva maksimalno angažovanje Odbrane”.

Odbrana planira saslušati 15 svjedoka u toku dokaznog postupka, za što su tražili “pet do šest dana” te dan za iznošenje materijalnih dokaza.

This post is also available in: English