Članak

Mandić: Fudbalski žargon u sudnici

8. Marta 2007.07:47
Nakon četiri dana višesatnog ispitivanja pred Sudom BiH završeno je svjedočenje Momčila Mandića, optuženog za ratne zločine.

Momčilo Mandić je još jednom negirao sve navode optužnice koju je protiv njega podiglo Državno tužilaštvo i prema kojima se smatra odgovornim za formiranje i funkcionisanje logora na teritoriji pod kontrolom vlasti Srpske Republike BiH u Sarajevu i Foči 1992. godine.

Momčilo Mandić, bivši ministar pravde u Vladi Srpske Republike BiH, također negira da je ikada bio član Srpske demokratske stranke (SDS), te da je zbog toga izabran na visoku poziciju.

Tužilaštvo je priložilo materijalne dokaze prema kojima Mandić jeste odgovoran za formiranje i funkcionisanje logora u Butmiru i na teritoriji općine Vogošća, pokraj Sarajeva, te logora u Foči.

Mandić je još jednom ponovio i kako smatra da navodi svjedoka Tužilaštva koji su rekli da su ga viđali u obilasku logora nisu istiniti. Sudija Almiro Rodriguesje Mandića pitao da li to znači da smatra i da su navodi u optužnici falsifikati da ih je Tužilaštvo, zajedno sa svjedocima, izmislilo.

“Ne, ali smatram da je ovo ispolitizovan proces koji se vodi protiv mene. Ne od Suda ili Tužilaštva, nego je naređeno da se vodi ovaj proces”, rekao je Mandić.

Mandić je ispričao da je, nakon što je 1992. godine napustio Srpsku Republiku BiH i poziciju ministra pravde, preselio u Beograd, gdje mu je ponuđena pozicija ministra bez portfelja u vladi na čijem čelu je bio Radovan Karadžić.

“Trebao je neko biti na toj poziciji jer je u potpunosti bio uspostavljenplatni promet između Beograda i Srpske Republike”, rekao je Mandić, koji je potom potvrdio konstataciju sudije Rodriguesa da je 1992. godine postojala “prava veza” između Beograda i Srpske Republike.

Mada je Tužilaštvo priložilo dokaz prema kojem je Mandić bio član Upravnog odbora SDS-a, on je to negirao tvrdeći da je to urađeno bez njegovog znanja.

Sudija Rodrigues: “Vi niste bili formalno uz SDS, ali jeste srcem?”
Mandić: “Srcem sam bio uz svoj narod!”
Sudija Rodrigues: “Ako je i SDS bila uz svoj narod, dakle vi ste bili uz SDS?”
Mandić: “Nemam komentara!”
Sudija Rodrigues: “Ali recimo da ga imam ja. Recimo da ja podržavam neki fudbalski klub mada nisam formalno njihov član. Da li je to isti odnos kakav ste vi imali prema SDS-u?”
Mandić: “Ja sam bio dobar fudbaler SDS-a!”

Mandić je rekao i da ga je 1994. godine Vlada Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Karadžićem, tada i predsjednikom SDS-a, odlikovala za zasluge Ordenom Nemanjića.

Nastavak izvođenja dokaza odbrane je 20. marta, za kada su pozvana dva svjedoka koji će iskaz dati uz zaštitne mjere.