Članak

Mandić: Obilazak logora sa visokim zvaničnicima

1. Marta 2007.05:11
U unakrsnom ispitivanju Momčila Mandića, Tužilaštvo je predočilo video snimak iz logora Kula na kojem se vidi optuženi uz Radovana Karadžića i Paddyja Ashdowna.

Tokom unakrsnog ispitivanja optuženog Momčila Mandića, Tužilaštvo BiH je u sudnici pustilo video snimak napravljen u logoru Kula 1992. godine, prilikom posjete delegacije vlade tadašnje Srpske Republike BiH i izaslanika Velike Britanije Paddyja Ashdowna.

Prema navodima nekih svjedoka Tužilaštva, optuženi je bio u delegaciji koja je obišla logor, a na snimku koji je prikazan u sudnici, mada je jako lošeg kvaliteta, vidi se i Mandić. Optuženi je potvrdio da je bio prisutan prilikom ove posjete logoru Kula.

Momčilo Mandić je prvi svjedok Odbrane na suđenju pred Odjelom za ratne zločine, a njegov iskaz traje već treći dan. Prema navodima optužnice, Mandić je kao tadašnji ministar pravde u vladi Srpske Republike BiH bio odgovoran za osnivanje logora u kojima su tokom 1992. godine zatvarani i zlostavljani nesrbi.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mandić je ponovio kako smatra da svjedoci Tužilaštva koji su rekli da su ga vidjeli u posjeti logoru u Planjinoj kući tokom 1992. godine, nisu govorili istinu.

Na pitanje tužioca Behaije Krnjića zbog čega su svjedoci lagali, Mandić je kazao kako smatra da na taj način “vjerovatno žele od mene dobiti naknadu za proživljene torture”.

“Hoće ljudi da se naklate čovjeku koji će im platiti za ono što su proživjeli. A to će se i desiti ako me Sud osudi”, rekao je bivši ministar pravde u vladi Radovana Karadžića.

U unakrsnom ispitivanju optuženije tvrdio da su u to vrijeme nadležni za funkcionisanje logora bili Vojska Srpske Republike BiH i policija, a ne Ministarstvo pravde, kako tvrdi Tužilaštvo.

Mandić je također rekao da je1992. godine kao ministar pravde obavijestio Radovana Karadžića da se u logorima prema zatvorenicima ne postupa “u skladu sa ljudskim pravima”, a da je obavijest sačinio na osnovu izvještaja komisije koja je obišla zatočeničke centre.

Sudsko vijeće je najavilo da će optuženog ispitati 6. marta, nakon čega bi Odbrana trebala nastaviti sa dokaznim postupkom.