Članak

Zoran Damjanović negirao navode optužnice

15. Februara 2007.00:00
Zoran Damajnović dao iskaz u korist vlastite odbrane pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Optuženi Zoran Damjanović, jedan od šest svjedoka Odbrane, dao je iskaz pred Sudom BiH i još jednom negirao navode optužnice, koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, rekavši da optužbe nisu istinite.

Prema navodima optužnice, Zoran i Goran Damjanović su kao pripadnici tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, u junu 1992. godine učestvovali u premlaćivanju grupe civile u naselju Bojnik kraj Sarajeva. Nakon zlostavljanja, svi zarobljenici su prebačeni u logor u Rajlovac.

Zoran Damjanović tvrdi da je 4. aprila 1992. godine u mjestu Rajlovac, gdje je živio sa suprugom, mobilisan u vojsku Srpske Republike BiH i da mu je dodjeljen zadatak da sa drugim vojnicima “čuva selo” ali da drugih “aktivnosti nisu imali”.

“Bili smo okruženi muslimanima i čuvali smo selo. Nismo mogli izaći nigdje zbog barikada do 10. juna”, kazao je optuženi dodavši kako je nakon tog datuma otišao u posjetu roditeljima koji su bili u Bojniku.

“Saznao sam preko radio veze da mi je otac ranjen, te sam između 10. i 15. juna otišao u Bojnik sa komšijom Mirkom Avlijaš koji je imao auto”, tvrdi Zoran Damjanović.

Optuženi negira navode da je učestvovao u zločinu 2. juna 1992. godine.

“To je neistina! Svjedoci Tužilaštva su naveli naša imena zbog kafane koju je moj otac držao a zvali su je ‘četnička kafana’. Pola tih svjedoka i ne znam”, kazao je optuženi.

Neki od svjedoka Tužilaštva su tvrdili da su 2. juna vidjeli braću Damjanović na mjestu gdje je navodni zločin počinjen.

Svjedok Odbrane Mirko Avlijaš je potvrdio riječi Zorana Damjanovića rekavši da su zajedno 10. juna 1992. godine otišlu u posjetu ocu braće Damjanović.

Također je ponovio da “zbog barikada” niko nije mogao prije 10. juna izaći iz sela Rajlovac .

Ilija Tolj, punac Zorana Damjanovića i treći svjedok Odbrane, tvrdi da je optuženi živio kod njega tokom rata te je svojim iskazom potvrdio svjedočenja dva predhodna svjedoka.

Phillipe Alkock, tužilac je najavio unakrsno ispitivanje svjedoka Odbrane nakon direktnog ispitivanja. Odbrana Zorana Damjanovića će pozvati još tri svjedoka.

Nastavak suđenja je u petak, 16. februara 2007. godine.

This post is also available in: English