Članak

Niset Ramić tražio izuzeće svog branioca, Sudskog vijeća i tužitelja

13. Februara 2007.23:39
Državno tužilaštvo odgodilo je iznošenje materijalnih dokaza protiv Niseta Ramića, koji se tereti za ratni zločin u Visokom, jer je optuženi tražio izuzeće branioca, Tužitelja i predsjednika Sudskog vijeća.

Niset Ramić je zatražio izuzeće branioca po službenoj dužnosti Petka Pavlovića, tužiteljice Slavice Terzić i predsjednika Sudskog vijeća Hilme Vučinića, tvrdeći da se protiv njega vodi «montirani proces».

Ramiću se sudi pred Sudom BiH a na osnovu optužbi da je kao bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine u junu 1992. godine ubio četvoro bosanskih Srba i ranio dvoje u selu Hlapčevići kraj Visokog.

Ramić je rekao kako smatra da se krše njegova osnovna ljudska prava, te je zatražio da ga u zatvoru obiđe predsjedavajući Sudskog vijeća i predsjednica Suda BiH.

Hilmo Vučinić, predsjedajavući Sudskog vijeća je rekao kako je Ramić i prije tražio njegovo izuzeće, ali je Sud to odbio. Ipak je dodao da će optuženog posjetiti u zatvoru i provjeriti okolnosti na koje se žali.

Iako je rekao da je «pod prisitkom» i da su prekršena njegova ljudska prava, Ramić nije precizno naveo razloge zbog kojih ulaže žalbe ili traži izuzeća.

Petko Pavlović, branilac, je predložio da se Ramiću nađe branitelj Bošnjak.

Nastavak suđenja je 9. marta kada će svjedočiti vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo i neuropsihijatar dr. Abdulah Kučukalić.