Članak

Ramić: Spašavanje komšija

5. Februara 2007.17:37
Još jedan očevidac strijeljanja bosanskih Srba u selu kraj Visokog svjedočio je protiv Niseta Ramića.

Muharem Karahodžić, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Nisetu Ramiću, optuženom za ratne zločine pred Sudom BiH, je ispričao kako je 20. juna 1992. godine gledao odvođenje srpskih civila iz sela Hlapčevići, a potom je vidio i njihovo strijeljanje.

“Vojnici u uniformama i sa oružjem su proveli naše komšije i odveli ih do kuće gdje su ih strijeljali”, rekao je Karahodžić dodajući da su vojnici izgledali “umorno” te da su im se oči “caklile”.

Niset Ramić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane BiH, optužen je da je u junu 1992. godine ubio četvero bosanskih Srba i ranio dvoje u selu Hlapčevići kraj Visokog.

Prema riječima svjedoka, nakon strijeljanja vojnici su otišli u drugom pravcu, a u njegovu kuću je došao jedan od dvojice preživjelih, Sreto Masal.

“Rekao je, spasite me komšije da još jednom vidim svoju djecu”, rekao je Karahodžić i dodao da se kod njega Masal skrivao nekoliko dana.

U toku unakrsnog ispitivanja na pitanje optuženog Niseta Ramića zašto je došao da svjedoči i ko ga je pozvao, svjedok je odgovorio da ne zna od koga je dobio poziv za svjedočenje ali da je to njegova građanska dužnost.

“Moja je građanska dužnost da kažem šta znam. Sreto je bio fin i miran čovjek i je ne znam zašto ste, ako jeste, to uradili!?”, rekao je svjedok Karahodžić.

Optuženi Niset Ramić je nakon iskaza svjedoka od Sudskog vijeća tražio da se njegovo svjedočenje poništi jer “svjedok cijelo vrijeme laže”, te dodao da je cijeli proces koji se vodi protiv njega “montiran”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. februar kada su predviđeni zadnji svjedoci Tužilaštva.