Članak

Mandić: Odvajanje zatvorenika Bošnjaka u Foči

16. Januara 2007.21:05
Svjedoci Tužilaštva govorili o zatvorenim civilima Bošnjacima u KP Domu Foča koji su bili odvojeni od zatvorenika srpske nacionalnosti koji su izdržavali kazne.

Tri svjedoka Tužilaštva BiH protiv Momčila Mandića rekla su da su tokom 1992. godine u Kazneno popravnom domu (KP Dom) Foča zarobljeni Bošnjaci zatvarni u posebne prostorije.

Momčilo Mandić se tereti da je kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH, odgovoran za formiranje i funkcionisanje logora u Butmiru i u Foči. Prema navodima optužnice, zatočenici nesrbi su u ova dva logora, koji su do rata služili kao zatvori, držani u nehumanim uslovima, te su zlostavljani i tjerani na prisilan rad.

Mandić, kao i drugi pritvorenici optuženi za ratne zločine pred Sudom BiH, i dalje odbija dolaziti na ročišta. Neki pritvorenici još uvijek štrajkuju glađu, počevši od ponedjeljka 8. januara, iskazujući time svoje nezadovoljstvo zbog primjene novog Krivičnog zakona BiH.

Svjedok Lazar Stojanović, Srbin po nacionalnosti, je početak rata dočekao na odsluženju zatvorske kazne zbog ubistva tri osobe. U dijelu KP Doma Foča su, prema njegovim riječima, kaznu  služili Srbi, dok su Bošnjaci, koji su dovođeni od 1992. godine, zatvarani u posebne prostorije.

“Nismo se sa njima viđali često, a mislim da su bili sklonjeni kako ih neko ne bi ubio na ulici”, kazao je Stojanović dodajući da ne zna ko je “sklonio” ove civile.

Drugi svjedok Radomir Dolaš, također Srbin, je radio u štampariji u KP Domu Foča kada su dovođeni civili Bošnjaci. I Dolaš je rekao da su ovi zatočenici odvajani u posebne prostorije.

“Stražari su prema tim civilima bili korektni i bio je strogo zabranjen ulazak ‘trećih osoba’ u dio gdje su oni boravili”, kazao je ovaj svjedok.

Svjedok Juso Selimović jer ispričao kako su ga pripadnici jedinice Beli orlovi u aprilu 1992. godine odveli iz mjesta Zubovići, područje općina Foča, u KP Dom Foča, gdje je ostao do kraja augusta iste godine.

Ispričao je Sudskom vijeću o jako lošim uslovima u kojima je boravio on i drugi zatočenici, te je rekao da su neke od zatočenih stražari tukli.

“Jednog iz moje sobe su tako prebili da nije mogao petnaest dana ustati”, tvrdi Selimović.

Selimović je, kako je rekao, krajem augusta 1992. godine iz KP Doma Foča odveden autobusom do mjesta Ploče u Hrvatsku, a potom je prebačeni u Titograd, današnju Podgoricu, Crna Gora, te u Novi Pazar, Srbija.

“Kada smo došli, samo su nam rekli da izađemo iz autobusa i otišli su”, završio je svjedok.

Niko od svjedoka nije rekao da je u KP Domu Foča vidio optuženog Momčila Mandića.

Nastavak suđenja je 16. januara.