Članak

Kravica: Sudija ne dozvoljava opstrukciju suđenja

10. Januara 2007.14:55
Ročište na suđenju protiv 11optuženih za genocid počinjen u selu Kravica nije održano jer se optuženi nisu pojavili na sudu.

Odluku 11 optuženih za genocid u Kravici da ne dođu na ročište jer su stupili u štrajk glađu Sudsko vijeće je ocijenilo kao opstrukciju rada Suda.

Sudije su poručile da svi optuženi moraju biti svjesni posljedica koje će snositi.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća je, bez obzira na štrajk, zakazao naredno ročište za četvrtak 11. januara rekavši da će optuženi ukoliko se ne pojave sami sebi uskratiti prava na učešća u postupku.

«Opstrukcija postupka se neće dozvoliti. Sutra očekujem dolazak optuženih», kazao je Vučinić.

Branitelji 10 bivših pripadnika Specijalne policije i jednog vojnika Vojske Republike Srpske nisu mogli obrazložiti nedolazak optuženih, ali suse svi složili da je najvjerovatnije razlog štrajk optuženih za ratne zločine kojima se sudi pred Sudom BiH.

Više od 20 optuženika je stupilo u štrajk glađu početkom ove sedmice izražavajući time nezadovoljstvo zbog primjene Krivičnog zakona BiH na Sudu BiH.

«Jučer sam telefonski razgovarala sa Milošem Stuparom i nagovijestio mi je da svi oni razmišljaju da se priključe drugim optuženim koji su od ponedjeljka stupili u štrajk glađu», kazala je Ozrenka Jakšić, braniteljica prvooptuženog za zločin u Kravici.

Jakšić je dodala da ju je jutros Stupar trebao nazvati da je obavijesti o novostima, ali kako ona kaže, to nije uradio.

Neki od advokata su kazali kako namjeravaju posjetiti svoje branjenike kako bi saznali više detalja.

Sudija Vučinić je optuženima poručio da «Sud očekuje njihovo pojavljivanje», te da «zahtjeva iznošenje njihovog stava u vezi nedolaska na Sud».

Iako je tužilac Kwai Hong Ip smatrao da bez prisustva optuženih može iznijeti neke dokaze, dokumente iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, odbrana se usprotivila, te mu to nije dozvoljeno, a sudije su obrazložile da se prema Zakonu o krivičnom postupku BiH ne može suditi u odsustvu optuženih.

Nastavak suđenja je u četvrtak,11. januara 2007. godine.

Povezani članci