Članak

Haški osuđenici o masakru u Kravici

13. Decembra 2006.01:10

U nastavku iznošenja dokaza preuzetih iz Haškog tribunala, Tužilaštvo BiH je pročitalo Sporazum opriznavanju krivice Dragana Obrenovića i Momira Nikolića, koji su osuđeni za zločine počinjene u Srebrenici.

Tužilaštvo je priložilo ovaj dokaz na suđenju 11 bivših pripadnika Policije i Vojske Republike Srpske koji se terete za genocid u selu Kravica nakon pada zaštićene enklave Srebrenica u julu 1995. godine.

Dragan Obrenović,bivši zamjenik komadanta Prve zvorničke brigade koji je osuđen na 17 godinai Momir Nikolić, bivši kapetan prveklase Vojske Republike Srpske osuđen na 27 godina zatvora za zločine u Srebrenici, priznali su krivicu i rekli da suznali da će Bošnjaci iz enklave Srebrenica u julu 1995. godine biti strijeljani.

Dragan Obrenović kazao je Tuzilaštvu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kako je Ratko Mladić, general Vojske Republike Srpske (VRS) naredio da se strijeljaju Bošnjaci.

“Podržao sam izvršenje tog plana”, rekao je Obrenović.

U nastavku priznanja stoji da je prvooptuženi za zločin u Kravici, Miloš Stupar, prisustvovao jednom od sastanaka u Bratuncu u julu 1995. godine zajedno sa Draganom Obrenovićem, Ljubomirom Borovčaninom, bivšim komandantom združenih snaga jedinica Ministarstva unutrasnjih poslova.

Tada se raspravljalo o zarobljenim Bošnjacima iz Srebrenice.

Tada je optuženi Miloš Stupar, prema riječima Obrenovića rekao, kako je u hangaru Kravica jedanod zatvorenih Bošnjaka oteo pušku jednom njegovom čovjeku i ubio ga nakon čega su srpski vojnici otvorili paljbu na zatvorenike.

Momir Nikolić je tokom priznavanja svoje krivice kazao kako su u strijeljanju u Kravici izmeđuo stalih učestvovali i izvjesni Ilija Nikolić i Rašo Milanović te Milovan Matić. Matić je jedanaesti optuženi za ubistvo Bošnjaka u hangaru.

Nikolić je također rekao kako je 13. jula 1995. godine prolazeći cestom Bratunac-Konjević Polje vidio mnogo zarobljenika koji su se predavali iz okolnih šuma.

Kazao je da jedan prije znao da će zajedno sa tim zarobljenicima biti zatvoreni a potom i ubijeni oko 1.000 do 2.000 muškaraca koji su se nalazili u Potočarima sa ženama i djecom.

Tužilaštvo BiH je pročitalo i transkript svjedočenja Ostoje Stanojevića , koji je dao iskaz na suđenju Vidoju Blagojeviću, komandantu Bratunačke brigade VRS, koji je osuđen na 18 godina za zločin u Srebrenici.

Stanojević jepred MKSJ kazao kako je kao pripadnik Inženjerske jedinice pri Zvorničkoj brigadi dobio naređenje da nakon strijeljanja muškaraca u Kravici pokupi leševeu svoj kamion.

“Tamo sam zatekao utovarivače koji su na moj kamion stavljali leševe i ja sam ih odvezaodo grobnice Glogova”, kazao je Stanojević.

Odbrana 11 optuženih je tražila da ispita Obrenovića, Nikolića i Stanojevića. Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća je rekao kako se o tome mogu izjasnititek nakon što Vijeće odluči da li će prihvatiti ove dokaze.

Nastavak suđenjaje 20. decembra 2006. godine.

Povezani članci