Članak

Ljubičić: Žalba zbog produženja pritvora

7. Novembra 2006.00:00
Apelaciono vijeće je razmatralo žalbu branioca Paška Ljubičića na odluku Suda o produženju pritvora, ali odluka još nije saopštena.

This post is also available in: English

Odbrana optuženog Paška Ljubičića žalila se na odluku o produženju pritvora koju je donijelo Vanraspravno vijeće 19. oktobra ove godine.

Ljubičiću je jednomjesečni pritvor određen 22. septembra, neposredno nakon dolaska iz pritvora Scheveningen u Hagu gdje je optužen za zločine počinjene u Lašvanskoj dolini, Srednja Bosna, a kako bi ovdašnje tužilaštvo prilagodilo optužnicu domaćim zakonima.

David Schwendiman, tužilac državnog tužilaštva, nije uspio prilagoditi optužnicu u datom roku, te je zatraženo još jedno produženje pritvora što je Vanraspravno vijeće odobrilo 19. oktobra 2006. godine. Prema toj odluci Ljubičiću je određen pritvor do 22. decembra.

Odbrana smatra da ni u tom roku optužnica neće biti prilagođena.

«Moj branjenik je od 2. augusta 2001. godine u pritvoru i čeka na početak suđenja. Njemu se ne može staviti na teret ovo produženje pritvora», kazala je Branka Praljak, braniteljica optuženog.

Međutim, tužilac Schwendiman je kazao Apelacionom vijeću kako namjerava sutra otići u Haški tribunal da bi prikupio završne dokumente vezane za ovaj slučaj.

«Također moramo kontaktirati i neke svjedoke, koji su prije pet godina dali iskaz Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju», objasnio je Schwendiman.

Azra Miletić, predsjednica Apelacionog vijeća, rekla je da će odluka biti saopštena naknadno.

This post is also available in: English