Članak

Stanković: Suđenje bez optuženog u sudnici

13. Oktobra 2006.00:00
Javnost je dobila priliku da prisustvuje jednom od ročišta na suđenju Radovanu Stankoviću, ali ne i da vide optuženog u sudnici.

This post is also available in: English

Nakon višemjesečnog suđenja iza zatvorenih vrata, Sudsko vijeće je 12. oktobra odlučilo dozvoliti javnosti da prisustvuje jednom ročištu Radovanu Stankoviću koji se tereti za zločine počinjene u Foči.

Iako se očekivalo da se u sudnici pojavi doktorica Nera Zivlak Radulović, vještak neuropsihijatar, u svojstvu svjedoka odbrane, to se nije desilo. Kako smo uspjeli saznati, doktorica je trebala dati stručno mišljenje o psihičkom stanju optuženog koji već duže vrijeme ne prisustvuje suđenju. Kako se nije pojavila, Sudsko vijeće je naložilo da se njeno svjedočenje odgodi za ponedjeljak 16. oktobra kada, ponalogu Suda, mora doći u sudnicu.

Odbrana je predložila da se umjesto uzimanja izjave svjedoka, vještačenje o mentalnom stanju optuženog obavi na klinici na Sokocu.

Tužilac Behaija Krnjić se usprotivioovom prijedlogu odbrane kazavši da vještak treba biti ispitan na glavnom pretresu.

«Smatram da ponašanje optuženog Stankovića nije posljedica psihičkog stanja, već njegovog odnosa prema Sudu Bosne i Hercegovine», zaključio je Krnjić.

«Sudsko vijeće također želi postaviti neka pitanja vještaku», rekao je predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić.

Radovan Stanković se tereti da je kao pripadnik Miljevinskog bataljona, u sastavu Fočanske taktičke brigade, počinio zločin protiv čovječnosti nad civilima sa područja općine Foča, tako što je podstrekavao i pomagao u porobljavanju,mučenju, silovanju i ubijanju civila nesrpske nacionalosti, u periodu od aprila 1992. godine do februara 1993. godine.

Stankovića je SFOR uhapsio 9.jula 2002. godine, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu. Predmet je ustupljen ovdašnjem Sudu početkom septembra 2005. godine, a optužnica je prilagođena i potvrđena od Suda BiH u decembru prošle godine.

Suđenje je trebalo početi u martu ove godine, ali je više puta odgađano zbog neprimjerenog ponašanja optuženog u sudnici. Pod isprikom da žele zaštititi svjedoke, Sudsko vijeće je u martu donijelo odluku da poptuno zatvore suđenje za javnost što je izazvalo niz negativnih reakcija u ovdašnjoj javnosti.

Samo povremene informacije o toku suđenja su dospjele do medija, a među njima i ta, da je Radovan Stanković u jednoj fazi suđenja odbio da dolazi u sudnicu, a Sudsko vijeće mu je dozvolilo da tok prati putem video snimaka.

Sljedeće ročište u ponedjeljak,16. oktobra, bi prema sadašnjim najavama moglo ponovo biti otvoreno za javnost.

This post is also available in: English