Članak

Andrun: Seksualno zlostavljanje zatočenika logora Gabela

11. Oktobra 2006.06:45
Svjedok Tužilaštva opisao je fizička, psihička i seksualna zlostavljanja kroz koja je prošao kao zatočenik u logoru kraj Čapljine.

Ramiz Kurtović, svjedok Tužilaštva protiv Nikole Andruna, govorio je o mučenju i ponižavanju zatočenika u logoru Gabela gdje je, smatra državno tužilaštvo, optuženi bio zamjenik zapovjednika.

Svjedok Kurtović tvrdi da je Andruna prvi put vidio kada je doveden u logor 4. jula 1993. godine.

«Dobio sam takve batine da više nisam znao ni ko me udara», ispričao je svjedok tvrdeći da ga je pretukao Andrun zajedno sa grupom vojnika.

Kurtović tvrdi da je njega i još nekoliko zatočenika, tokom istog mjeseca, Nikola Andrun sa četvoricom drugih vojnika iz logora Gabela odveo u Policijsku stanicu u Čitluk, gdje su ih ispitivali svezane, a nakon toga ih odveli u kasarnu u Čitluku gdje su «doživjeli najveće poniženje u životu».

«Od Policijske postaje do kasarne u Čitluku, nekih 400m, vodili su nas kroz grad. Dok smo prolazili djeca su nas gađala kamenjem, a ljudi nas pljuvali», rekao je Kurtović.

Oba incidenta su dio optužnice protiv Andruna.

Ponižavanje zatočenika je nastavljeno u kasarni u Čitluku.

«Rekli su nam da se skinemo da vide kako su «balije» osunećene. Zatim su doveli četiri djevojke i natjerali nas da spolno općimo», rekao je svjedok.

Ramiz Kurtović je ispričao i da su njega i druge zatočenike iz ove grupe pri povratku u logor dočekali Nikica Pehar, komandir straže, vojnik Mirsad Muminović, te Boko Previšić, upravitelj logora, naredili im da legnu na asfalt koji se od vreline topio.

«Bili smo žedni, a oni su pustili da dok mi ležimo na vrelom asfaltu teče voda iz cisterne», kazao je Kurtović.

Ramiz Kurtović je u svom svjedočnju pričao i o tome kako je Nikola Andrun učestvovao u sakrivanju nekih zatočenika prilikom dolaska predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta koji su vršili popis zatočenih muškaraca u logoru. Optužnica tereti Andruna i za ovaj zločin.

«Znam da su tada Jusuf Obradovići moj rođak Zulfo Kurtović bili negdje odvedeni i nisu stavljeni na popis zatočenih muškaraca», rekao je svjedok.

Kurtović je ispričao i kako je Andrun, zajedno sa drugim vojnicima, izveo zatočenika Kemala Balavca, naredio mu da obuče bijelo odijelo i čupa divlju draču, što je također dio optužnice.

«Sjećam se da se Kemo vratio krvavih ruku u logor ispričavši mi šta mu se desilo», tvrdi Kurtović.

Ovaj svjedok Tužilaštva je rekao da su zatočenike tukli i vojnici koji su dolazili s vremena na vrijeme u logor, uz dozvolu Boke Privišića, upravitelja logora te Nikole Andruna i Nikice Pehara,zapovjednika straže.

Suđenje se nastavlja u srijedu,11. oktobra 2006. godine.

Povezani članci