Članak

Kravica: Sindrom svjesne simulacije

23. Septembra 2006.22:48
Prof. dr. Abdulah Kučukalić rekao je u petak Sudskom vijeću da je Petar Mitrović, jedan od 11 optuženih za genocid u Kravici, uračunljiva i svjesna osoba.

Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar, koji je svjedočio u korist Tužilaštva protiv 11 optuženih za genocid, je rekao da je optuženi Petar Mitrović «vrlo uračunljiva osoba», te da je prošle godine «svjesno dao izjavu u kojoj je priznao krivicu».

U toj izjavi datoj agentima SIPA u Bijeljini, koju danas negira pozivajući se na neuračunljivost, Mitrović je navodno optužio ostalih 10 kojima se danas sudi zajedno s njim.

Petar Mitrović je 21. juna prošle godine, tvrdi Tužilaštvo, nakon privođenja u policijsku stanicu u Bijeljini priznao krivicu, a ostalih 10 pripadnika Drugog odreda optužio da su učestvovali u zločinu počinjenom u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica 13. jula 1995. godine.

Dan nakon toga, Mitrović je doveden u Tužilaštvo, a nekoliko mjeseci poslije podignuta je optužnica.

Međutim, na samom početku suđenja protiv jedanaestorice optuženih za ovaj zločin, odbrana Mitrovića je rekla kako on ima stalne glavobolje, te probleme s pamćenjem i koncentracijom, a što je posljedica njegovog pada sa konja koji se desio u djetinjstvu.

Stoga je Sudsko vijeće odredilo vještaka neuropsihijatra, koji je ispitao psihičko stanje ovog optuženog.

«Nakon iscrpnih pretraga nalaz je pokazao da je Petar Mitrović potpuno uračunljiva i svjesna osoba», kazao je u petak prof. dr. Abdulah Kučukalić.

Rezultatima ovog nalaza potvrđenoje da je Mitrović bio svjestan tokom davanja izjave, te da je psihički vrlo uračunljiva osoba bez obzira na glavobolje na koje se žalio.

«Mi smo ispitali da li zbog tog pada sa konja postoje znaci epilepsije ili oštećenja mozga, ali to nismo pronašli», kazao je neuropsihijatar Kučukalić ocijenivši Mitrovića kao sposobnog da prati suđenja i odgovara na postavljena pitanja u sudnici.

Vještak je rekao da optuženi ima sindrom «svjesne simulacije», što znači da je sklon svjesnom lažnom iznošenju činjenica, te da sebe nastoji prikazati kao bolesnu osobu, koja nije u mogućnosti da prihvati trenutnu situaciju u kojoj se nalazi.

Božo Bagarić, svjedok Tužilaštva koji je kao istražitelj 21. juna prošle godine bio u Tužilaštvu kada je Petar Mitrović priveden nakon ispitivanja u policijskoj stanici u Bijeljini prisjetio se razgovora sa tada osumnjičenim.

«Petar Mitrović mi je rekao kako zbog događaja zbog kojeg je priveden u Tužilaštvo ima nesanicu, te da mu je doktor rekao da je to posljedica straha i dao mu tablete koje su mu smanjile glavobolje», kazao je istražitelj Bagarić.

Sudsko vijeće je zabranilo da se u sudnici govori o sadržaju iskaza kojeg je dao Petar Mitrović, te će samo odlučiti o nalazu kojeg je dao vještak, kao i o načinu ispitivanja optuženog Mitrovića.

Sljedeće suđenje je zakazano za 4. oktobra 2006. godine.

Povezani članci