Članak

Kravica: Sat vremena pucnjave

7. Septembra 2006.00:06
Svjedok Tužilaštva protiv jedanaest optuženih za genocid tvrdi da je čuo pucnjavu iz hangara u Kravici i da mu je objašnjeno da pucaju po muslimanima, mada ne i ko puca.

Svjedok Tužilaštva protiv jedanaestorice optuženih za genocid, tvrdi da je na dan masakra čuo pucnjavu i detonacije iz pravca Zemljoradničke zadruge Kravica. Pucnjavaje, kako je rekao, trajala skoro sat vremena.

Milenko Pepić, policajac iz Bratunca, koji je u julu 1995. godine bio pripadnik Drugog voda Drugog odreda Specijalne jedinice Šekovići, u sudnici je prepoznao optuženog Miloša Stupara i rekao da je jedno vrijeme bio komandant tog Odreda.

Pored Stupara, svjedok je prepoznao i optuženog Milenka Trifunovića zvanog Čop, za kojeg kaže da je bio komandir Trećeg voda Skelani pri istom Odredu.

Prema optužnici koju je podigloTužilaštvo BiH, jedanaestorka se tereti za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka u hangarima u selu Kravica, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Pepić je u julu 1995.godine,zajedno sa drugim pripadnicma policije i Vojske Republike Srpske, obezbjeđivao put Sandići – Konjević Polje kojim su prolazili autobusi sa civilima iz Srebrenice.

Na put je raspoređen prema naredbi tadašnjeg komandanta Odreda Radeta Čuturića zvanog Oficir, koji mu je,kako kaže, dao radio stanicu kako bi bili u stalnoj komunikaciji.

U sudnici je Tužilaštvo čitalo izjavu koju je u toku istražnog postupka, u oktobru prošle godine, Pepić dao agentima SIPA i čije navode je potvrdio nakon što ih je saslušao.

Prema toj izjavi, Pepić je čuo pucnjavu iz pravca hangara u Kravici, nakon čega mu je komandant Čuturić javio da je jedan od vojnika poginuo. Uslijedila je pucnjava koja je trajala skoro sat vremena.

Pepić je rekao da je pitao šta se događa u hangarima, na što mu je odgovoreno «pucaju po muslimanima».

Svjedok nije porekao ključne dijelove iskaza nakon što mu je pročitana izjava, ali je rekao da nikada nije čuo ko je pucao na muslimane.

Dodao je i da je u vrijeme dešavanja u i oko Kravice, prošao kraj hangara i vidio rupe od metaka i razbacano sijeno, ali nije spomenuo da je vidio tijela ubijenih.

Suđenje se nastavlja 8. septembra kada će Tužilaštvo ispitati još dva svjedoka.

Povezani članci