Članak

Završeno iznošenje dokaza

12. Maja 2006.16:45
Nakon sedam mjeseci izvođenja dokaza, te rekonstrukcije događaja na mjestu počinjenja zločina, suđenje Dragoju Paunoviću je okončano.

Nakon što je 21. aprila urađena rekonstrukcija događaja iz augusta 1992. godine, kada su ubijena 24 civila Bošnjaka na brdu Jačen kraj Rogatice, Sudsko vijeće je još jednom saslušalo svjedoka Tužilaštva Armina Baždara.

Jedan od tri civila koji su preživjeli strijeljanje za koje se tereti Paunović, Armin Baždar prisustvovao je rekonstrukciji na mjestu zločina i opisao slijed događaja od 15. augusta 1992. kada je 27 civila Bošnjaka natjerano u živi štit i potom strijeljano. Trojica su preživjela i pojavila se pred Sudom kao svjedoci prepoznajući optuženog.

«Stajao sam u živom štitu iza moga dajdže. Dragoje Paunović-Špiro je bio pet metara udaljen od nas kada je počeo pucati. Prvo je pogodio mene u lijevu ruku, a zatim mog dajdžu» rekao je Baždar.

Prema njegovim riječima, nakon streljanja uspio je, ranjen, dopuzati do šume kroz koju je hodao do jutra kada je naišao na jedinice Armije BiH.

Kao dokaz Sudsko vijeće je uvrstilo u dokazne materijale i fotodokumentaciju sa lica mjesta, te skicu brda Jačen.

Dragoje Paunović, zvani Špiro, tereti se da je učestvovao u širokim i sistematskim napadima vojske i policije Srpske Republike BiH i paravojnih formacija pod vodstvom Srpske demorkatske strane (SDS) na bošnjačko stanovništvo na teritoriji općine Rogatica u periodu maj – septembar 1992. godine.

Paunović je, stoji u optužnici, u svojstvu starješine manje vojne formacije naredio strijeljanje civila na brdu Jačen, u čemu je i lično učestvovao.

Svjedoci odbrane i dokazi koji su izneseni, za cilj su imali dokazati da Paunović nije bio na licu mjesta u vrijeme počinjenja zločina, odnosno da je bio ranjen i smješten u bolnicu.

Paunović je izjasnio da nije kriv 28. septembra 2005., a suđenjenje je počelo 31. oktobra iste godine.

Završne riječi Tužilaštva i odbrane počet će u utorak 23. maja ove godine.