Suđenje

Srabović i ostali: Sporne identifikacije i kredibilitet svjedoka

23. Maja 2024.11:53
Odbrane Abida Arapčića i Pašage Čajića zatražile su oslobađajuću presudu u predmetu za zločine na području Lukavca, ističući pitanja spornih identifikacija i kredibiliteta zaštićenog svjedoka.

Abid Arapčić, Refik Morankić, advokat Meris Ćato i Ahmet Bajrić. Foto: BIRN BiH

Odbrana Arapčića u završnoj riječi je navela da je u optužnici preširoko postavljen vremenski okvir za dvije tačke koje terete optuženog. Braniteljica Nina Karačić-Brković je kazala da nije jasno zbog čega Tužilaštvo jednu tačku proteže na tri mjeseca kada je iz dokaza vidljivo da se radnja dogodila u drugoj polovini jula 1992. godine.

“Ovo je značajno zato što Abid Arapčić u julu nije bio na prostoru Lukavca”, rekla je braniteljica podsjećajući na dokaze kako je optuženi išao u pratnju konvoja.

Dodala je da je, osim toga, sporna i identifikacija optuženog. Napomenula je da je svjedok koji je spominjao Arapčića fudbalera kazao na suđenju da kad čovjek ostane bez svijesti, ne zna ko ga tuče. Naglasila je da je svjedok drugu osobu identifikovao na fotografiji.

Karačić-Brković je rekla za drugu tačku da optuženog tereti jedino svjedok S-2, čiji je kredibilitet sporan.

“Nesumnjivo je da S-2 nije govorio istinu… Ovaj svjedok označen je kao lice koje je tuklo civile”, kazala je braniteljica.

Prema njenim riječima, nevjerovatno je da je Tužilaštvo optužilo Arapčića samo na osnovu iskaza S-2, a zanemarilo iskaze nekoliko svjedoka koji terete tog svjedoka. Dodala je i da nije pouzdano dokazano da je Nenad Nedić Tošin umro usljed premlaćivanja u objektu klaonice u Modracu.

Arapčić je optužen sa Pašagom Čajićem, Zijadom Srabovićem, Refikom Morankićem, Ahmetom Bajrićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu klaonice u Modracu, od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i Hrvatskog vijeća obrane Modrac, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Odbrana Čajića je navela da nije dokazano da je Čajić osoba koju spominju svjedoci.

“Mi nismo imali nijedan dokaz, jer Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi inkriminisao mog branjenika”, kazala je braniteljica Mirna Avdibegović.

Navela je da bračni par Aziz i Radinka Šahat spominju Čaju, ali da nije dokazano da je to optuženi Pašaga Čajić. Kako je rekla, Aziz Šahat je na suđenju naveo ime optuženog, ali je potvrdio da je to vidio na pozivu na suđenje.

Braniteljica je istakla da nikad nije izvršeno ni prepoznavanje na fotografijama kako bi se utvrdio identitet osobe koju spominju svjedoci.

Prema Odbrani, za tačku koja tereti Čajića nisu dokazani ni elementi ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Avdibegović je rekla da nije jasno kako je dokazano da je Aziz Šahat, koji se izjašnjavao kao Bošnjak, bio na drugoj strani.

Posljednje dvije Odbrane iznijeće završne riječi 11. jula.

Marija Taušan