Vijesti


SLJEDEĆE SEDMICE: Počinje suđenje pripadniku bataljona “Hamze” 4. Maja 2007. Članak Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH sljedeće sedmice će se odvijati 12 suđenja.
SLJEDEĆE SEDMICE: Nastavak suđenja za zločine u prijedorskim logorima 27. Aprila 2007. Članak Samo jedno suđenje zakazano je za sljedeću sedmicu pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu
Samardžija: Odluka o žalbi u maju 27. Aprila 2007. Članak Apelaciono vijeće je najavilo da će odluku na osnovu žalbi na nepravosnažnu presudu Marku Samardžiji saopćiti u maju.
Početak suđenja Šefiku Aliću 11. maja 26. Aprila 2007. Članak Sredinom maja ove godine počet će prvo suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Bosanskoj krajini 1995. godine.
Lelek: Zatočenica iz logora “Vilina vlas” 26. Aprila 2007. Članak Dvije zaštićene svjedokinje Tužilaštva govorile su o silovanjima žena u Višegradu i obje prepoznale optuženog kao jednog od počinilaca ovih zločina.
BIRN – Justice Report – Godina istine 26. Aprila 2007. Članak U ponedjeljak 2. aprila 2007. godine Justice Report obilježio godinu dana rada.
Mejakić i ostali: Svjedok koji je preživio četiri logora 26. Aprila 2007. Članak Svjedok Tužilaštva govorio je o korektnom odnosu optuženog Momčila Grubana prema logorašima u Omarskoj.
Vuković: Okončan dokazni postupak 26. Aprila 2007. Članak Saslušanjem vještaka neuropsihijatra, te iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju Radmilu Vukoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.
ICTY: Draganu Zelenoviću 15 godina za silovanja u Foči 26. Aprila 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije bosanskih Srba, koji je pred Haškim tribunalom priznao zločine počinjene nad civilima u Foči, osuđen je na 15 godina.
SLJEDEĆE SEDMICE: Početak suđenja za zločine u Srednjoj Bosni 26. Aprila 2007. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice počinje prvo suđenje za zločine počinjene na području Srednje Bosne.