Vijesti


Kos i ostali: Strijeljanje Srebreničana 16. Augusta 2011. Članak U nastavku suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je učestvovao u strijeljanju zarobljenika na Vojnoj ekonomiji Branjevo zajedno sa optuženim Francom Kosom, Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijaninom i Zoranom Goron
Zatraženo produženje pritvora Miralemu Maciću 16. Augusta 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Miralemu Maciću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu tokom 1992. godine, dok se Odbrana tome usprotivila.
Potvrđena optužnica za zločin u Konjicu 12. Augusta 2011. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Miralema Macića kojom mu je na teret stavljen zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu tokom 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Napad na Bosansku Bijelu 11. Augusta 2011. Članak Dva svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta tvrde da nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića da učestvuje u napadu na zaseoke sela Bosanska Bijela (općina Brčko) u junu 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Hodžić i Hadžić: Udarci pesnicom 10. Augusta 2011. Članak Pavo Radić, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta, ispričao je da je tokom zatočeništva u Rasadniku u Gornjem Rahiću više puta ispitivan i fizički maltretiran.
Podignuta optužnica za zločin u Konjicu 9. Augusta 2011. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miralema Macića kojom ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu 1992. godine.
Memić i ostali: Mjesto zločina 8. Augusta 2011. Članak U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je kroz Trusinu (općina Konjic) prolazio u ljeto 1993. godine, te da mu je izgledala kao mjesto zločina.
Korićanske stijene: Grupe leševa 8. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane je kazao da je u augustu 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena vidio oko 150 leševa muškaraca.
Mladić: Tužilaštvo predložilo dvije optužnice 7. Augusta 2011. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je prijedlog da se Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, sudi u dva odvojena postupka.
Dvoje uhapšeno zbog pisma bombe 3. Augusta 2011. Članak Dvije osobe uhapšene su na području Zeničko-dobojskog kantona zbog sumnje da su u Sud BiH uputile pošiljku sa bombom, potvrđeno je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).