Članak

Lokalno pravosuđe – Hodžić i Hadžić: Udarci pesnicom

10. Augusta 2011.00:00
Pavo Radić, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta, ispričao je da je tokom zatočeništva u Rasadniku u Gornjem Rahiću više puta ispitivan i fizički maltretiran.

This post is also available in: English

Svjedok je kazao da je zarobljen polovinom septembra 1992. godine u selu Bukvik (općina Brčko) i nakon nekog vremena prebačen u Rasadnik (Gornji Rahić), gdje ga je, tvrdi, lično odvezao optuženi Hadžić.

“Prva tri dana bio sam smješten u jednoj maloj prostoriji s rešetkama na prozorima u Rasadniku. Vođen sam na razgovor kod optuženog Galiba Hadžića. Pokazao mi je neke moje slike na kojima sam bio u vojnoj uniformi sa srpskim obilježjima”, rekao je svjedok.

Prema kazivanju svjedoka, optuženi Hadžić ga je ispitivao o vojnim jedinicama na području Bukvika i o naoružanju, te ga je nekoliko puta udario pesnicom u lice i tijelo.

Uz Hadžića, Tužilaštvo u Brčko Distriktu tereti i Nijaza Hodžića za sudjelovanje u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da je Hadžić bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odnosno inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

“Nakon nekoliko dana, iz te male prostorije u Rasadniku, odveden sam u jednu veliku garažu, koja se nalazila u istom objektu i u kojoj su bila smještena još neka lica zarobljena na području Bukvika. U garažu su dolazili i neki drugi, meni nepoznati vojnici i gotovo svakodnevno me tukli”, kazao je Radić.

Nakon 17 dana provedenih u Gornjem Rahiću, svjedok je, kako je rekao, prebačen u zatvor u Tuzli, gdje je također fizički maltretiran.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar 2011.

M.A.

This post is also available in: English