Vijesti


Ukinut pritvor Besimu Muderizoviću 27. Aprila 2012. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor Besimu Muderizoviću, optuženom za zločin u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, te mu odredio mjere zabrane.
Karadžić: Stotine hiljada raseljenih na početku rata 27. Aprila 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, ekspertkinja Tužilaštva za demografiju Ewa Tabeau procijenila je da je iz 27 opština širom BiH u prvim mjesecima rata 1992. raseljeno ili izbjeglo više od 284.000 Bošnjaka.
Macić: Novi svjedoci Tužilaštva 27. Aprila 2012. Članak Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, prihvaćen je prijedlog da budu pozvani novi svjedoci kojima Tužilaštvo BiH namjerava diskreditovati svjedoka Odbrane Zorana Đorđića.
Karadžić: Dokazni postupak Odbrane u oktobru 27. Aprila 2012. Članak Pretresno vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu odlučilo je da će dokazni postupak Odbrane početi u oktobru ove godine, kada će optuženi imati priliku da iznese uvodnu riječ, a odmah zatim da pozove i prvog svjedoka.
Lokalno pravosuđe – Čečo: Osam svjedoka Odbrane 27. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Ibrahimu Čeči, optuženom za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Dobrinja tokom 1992. godine, Odbrana je iznijela prijedlog svojih dokaza.
Lokalno pravosuđe – Marković: Materijalni dokazi 27. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine na području Sokoca pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, Optužba je uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i izvodi iz matične knjige umrlih za dvije osobe koje su, prema tvrdnjama svjedoka, ranije bile u zatočenički
Mikulić: Smrt nakon udaraca 27. Aprila 2012. Članak Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje dodatnih dokaza u postupku protiv Dražena Mikulića, optuženog za zločin počinjen u logoru Dretelj, izvještajem vještaka u kojem stoji da je jedan od zatočenika logora “najvjerovatnije” umro uslijed udaraca.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Udarci i sunčanica 25. Aprila 2012. Članak Na suđenju Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću za zločine u Velikoj Kladuši, svjedok Optužbe izjavio je da je optuženi udario Rasima Erdića, koji je pao u nesvijest.
Kuvelja: Pregovori o priznanju krivice 25. Aprila 2012. Članak Božidar Kuvelja, optuženi za genocid u Srebrenici, sa Državnim tužilaštvom pregovara o priznanju krivice godinu dana nakon što je počelo suđenje.
Terzić: Smijeh pri obilasku zatočenika 25. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je optužena bila sa psom kada su drugi vojnici pretukli jednog starca u fabrici “Strolit” u Odžaku.