Vijesti


Poboljšati položaj žrtava seksualnog nasilja 7. Septembra 2012. Članak Vrijeme je da se ostvari pravda, te osiguraju reparacije i rehabilitacija za žene žrtve ratnog seksualnog nasilja, poručili su učesnici konferencije o pravima žrtava koja je održana 5. i 6. septembra u Sarajevu.
Mladić: Veliki zločin u malom selu 6. Septembra 2012. Članak Iskaz o zločinima Vojske Republike Srpske (VRS) počinjenim nad hrvatskim civilima u opštini Prijedor u ljeto 1992. na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dao je svjedok Tužilaštva Ivo Atlija.
Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Višegradu 5. Septembra 2012. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros uhapšene su osobe s inicijalima P.M. i T.LJ. zbog sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti na području opština Višegrad i Sokolac u junu 1992. godine.
Raguž i ostali: Svjedok pognute glave 5. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom jula 1993. godine u Koštanoj bolnici i Dretelju bio premlaćivan.
Krsmanović: Vriska kod zapaljene džamije 5. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedokinja Raza Omerović izjavila je da je optuženog vidjela u krugu gradske džamije koja je gorjela u junu 1992. godine.
Mladić: Masovna ubistva u Keratermu 4. Septembra 2012. Članak Suđenje Ratku Mladiću u Haagu nastavljeno je izvođenjem dokaza o masovnim ubistvima Bošnjaka i Hrvata koja su, prema navodima optužnice, snage pod Mladićevom komandom u ljeto 1992. godine počinile širom BiH.
Memić i ostali: Zatraženo izuzeće tužiteljice 4. Septembra 2012. Članak Ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica prekinuto je nakon što je Odbrana trećeoptuženog Senada Hakalovića zatražila izuzeće tužiteljice Vesne Budimir.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Posipanje kiseline na rane 4. Septembra 2012. Članak Svjedok Amir Didić izjavio je pred Osnovnim sudom u Brčkom da ga je optužena Monika Karan-Ilić po vratu i licu posipala tekućinom za koju misli da je bila solna kiselina, jer ga je izuzetno peklo.
Bašić i Šijak: O smijenjenom načelniku 4. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin počinjen u Varešu 1994., svjedok Odbrane je kazao kako Bašić nije ispitivao smijenjenog načelnika Taiba Gogića 25. januara 1994. godine.
Kornjača: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane 31. Augusta 2012. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor Milunu Kornjači, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Čajniču 1992., odredivši mu mjere zabrane.