Vijesti


Lokalno pravosuđe – Brčko: Drhtanje od straha 13. Septembra 2012. Članak Svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta je kazao da mu je u maju 1992. godine u policijskoj stanici u Brčkom optužena Monika Karan-Ilić prijetila da će ga ubiti.
Raguž i ostali: Odgođeno saslušanje svjedoka 13. Septembra 2012. Članak Zbog nedolaska jednog od branioca, odgođeno je suđenje Veselku i Ivi Ragužu, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženima za zločine u Čapljini i Stocu počinjene u ljeto 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Milanović: Optuženi lošeg zdravlja 12. Septembra 2012. Članak Mladen Milanović, optuženi za zločine počinjene na području Sarajeva, nije se pojavio pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH), gdje je bilo predviđeno da mu počne obnovljeno suđenje.
Lokalno pravosuđe – Đajić: Završen dokazni postupak Optužbe 12. Septembra 2012. Članak Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke završen je dokazani postupak Optužbe na suđenju Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Ilidže.
Planinčić i ostali: Spisak pripadnika TO-a 12. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši 1992. godine, Tužilaštvo BiH je uložilo spisak Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoši Armije BiH (ABiH), na kojem se nalaze imena optuženih.
Bašić i Šijak: Strah od laži 12. Septembra 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist, optuženi Muhidin Bašić je rekao da je otišao u Udruženje “Žena-žrtva rata”, jer je mislio da je “njegov identitet zloupotrijebljen ili da je zamijenjen s nekim”, nakon što ga je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić obavije
Silos: Razgovor s najopasnijima 7. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši operativac Službe državne bezbjednosti (SJB) ispričao je kako je u junu 1992. godine posjećivao “Silos” i razgovarao sa zatvorenicima.
Mladić: Silovane i nestale žene 7. Septembra 2012. Članak Zaštićena svjedokinja RM-032 na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dala je iskaz o seksualnom zlostavljanju nesrpskih žena u pritvoru u Kalinoviku u ljeto 1992. godine.
Prošić: Ubijenu braću prepoznao po odjeći 7. Septembra 2012. Članak Na suđenju Predragu Prošiću zvanom Pedo za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je identifikovao dvojicu braće, tetku i komšije koji su ubijeni u maju 1992. godine.
Poboljšati položaj žrtava seksualnog nasilja 7. Septembra 2012. Članak Vrijeme je da se ostvari pravda, te osiguraju reparacije i rehabilitacija za žene žrtve ratnog seksualnog nasilja, poručili su učesnici konferencije o pravima žrtava koja je održana 5. i 6. septembra u Sarajevu.