Članak

Bašić i Šijak: Strah od laži

12. Septembra 2012.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Muhidin Bašić je rekao da je otišao u Udruženje “Žena-žrtva rata”, jer je mislio da je “njegov identitet zloupotrijebljen ili da je zamijenjen s nekim”, nakon što ga je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić obavije

This post is also available in: English

stila da je prijavljen za silovanje.

Bašić je kazao da je 15. oktobra 2009. Bakiri Hasečić rekao kako smatra da ga je prijavila zaštićena svjedokinja A.

“Ne bojim se istine, već laži. Imao sam sa tom ženom više problema”, naveo je Bašić.

Optuženi je kazao da je tokom rata bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, te da je u drugoj polovini 1994. bio provjeravan nakon što ga je zaštićena svjedokinja A optužila da radi za zaraćenu stranu te da joj je tražio novac kako bi njen brat bio oslobođen iz zatvora. 

Bašić je rekao da ništa od toga nije bilo tačno.

Bašić i Mirsad Šijak, nekadašnji vojni policajac 122. lake brigade Armije BiH (ABiH), optuženi su da su 25. januara 1994. silovali zaštićenu svjedokinju A, koja je bila u posjeti u zatvoru u Varešu.

Bašić je u svjedočenju naveo kako je tog dana bio u Olovu, dok je pripadnik vojne bezbjednosti 1. slavne olovske brigade ABiH obavio razgovor sa Taibom Gogićem, koji je “važio za problematičnu osobu”.

Prema iskazu optuženog, Gogić je zagovarao formiranje muslimanskih odbrambenih snaga.

“Radilo se o jednom od najvećih bezbjedonosnih pitanja. Sa Gogićem je 25. januara 1994. vojna bezbjednost obavila razgovor, a mi smo pokrivali Olovo”, naveo je Bašić.

On je ispričao da je tokom rata nekoliko puta razgovarao sa zaštićenom svjedokinjom A, a posljednji put krajem 1993., kada ga je molila da joj brata izbavi iz zatvora.

Kako je pojasnio, njen brat bio je pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se predao neposredno prije nego će ABiH zauzeti Vareš.

“Ona mi je došla i rekla kako se informisala da joj mogu pomoći da njen brat bude oslobođen i da mi može dati novac. Ja sam rekao da nemam te kompetencije i da me ne zanima novac”, kazao je Bašić.

Tužilac Mirko Lečić će optuženog ispitati u nastavku suđenja, 17. septembra.
                                                                                                                                               
                                                                                                                                     A.J.

This post is also available in: English