Vijesti


Raguž i ostali: Ispitivanje u Koštanoj bolnici 27. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je od drugih zarobljenika u Koštanoj bolnici u Stocu saznao da je osoba koja ga je ispitivala i naređivala dvojici vojnika da ga udaraju bila optuženi Veselko Raguž.
Pronađena masovna grobnica u opštini Osmaci 27. Septembra 2012. Članak Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima devet osoba pronađena je tokom ekshumacije na lokalitetu Hajvazi (opština Osmaci).
Živković i Tadić: Svjedočenje bez javnosti 25. Septembra 2012. Članak Suđenje Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću za zločine počinjene u Čajniču nastavljeno je saslušanjem zaštićenog svjedoka na ročištu zatvorenom za javnost.
Mladić: Gušenja u kamionu 25. Septembra 2012. Članak Bivši obavještajno-bezbjednosni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, da su se 24 Bošnjaka u julu 1992. ugušila u kamionima koji su stotine zarobljenika transportovali iz Sanskog Mo
Lokalno pravosuđe – Lavrnić: Tužilaštvo okončalo dokazni postupak 21. Septembra 2012. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka i vještaka, Kantonalno tužilaštvo u Bihaću okončalo je dokazni postupak na suđenju Ratku Lavrniću, optuženom za zločine protiv civila počinjene na području Ključa 1993. godine.
Karadžić: Odbijen podnesak žrtava 21. Septembra 2012. Članak Predsjednik Haškog tribunala odbio je podnesak predstavnika žrtava iz sedam općina u BiH, kojim su tražili da im se dozvoli da upute žalbu na odluku kojom je, nakon dokaznog postupka Optužbe, Radovan Karadžić oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. go
Lokalno pravosuđe – Zenica: Logorašu isplaćena odšteta 21. Septembra 2012. Članak Federacija BiH je isplatila naknadu za nematerijalnu štetu nanesenu Samiru Pojskiću iz Zenice, za dane provedene u logoru Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na Kaoniku.
Mladić: Okupacija Vlasenice 21. Septembra 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Ibre Osmanovića istakla je da su logorom Sušica kod Vlasenice u ljeto 1992. godine upravljali pripadnici policije, a ne Vojska Republike Srpske (VRS).
Potrebno unaprijediti odnose sudova prema žrtvama 21. Septembra 2012. Članak Sud i Tužilaštvo BiH moraju unaprijediti svoje odnose s javnošću i biti otvoreniji prema žrtvama i svjedocima, zaključeno je na okruglom stolu održanom u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe – Doboj: Bešlaga i njegova kompanija 19. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine nad civilima počinjene na području Odžaka, svjedoci Tužilaštva u Doboju govorili su o ratnim događajima u selu Jezero kod Odžaka.