Članak

Pronađena masovna grobnica u opštini Osmaci

27. Septembra 2012.00:00
Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima devet osoba pronađena je tokom ekshumacije na lokalitetu Hajvazi (opština Osmaci).

This post is also available in: English (English)

U Institutu za traženje nestalih osoba (INO) BiH kazali su da su pronađeni posmrtni ostaci najvjerovatnije žrtve bošnjačke nacionalnosti stradale u novembru 1992. godine.

“Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena jer se očekuje pronalazak više žrtava stradalih 1992. godine. Riječ je o grupi od 38 osoba čiji posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, ali tek nakon DNK analize moći ćemo reći da li se radi o tim osobama”, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica INO-a BiH.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da će posmrtni ostaci biti prevezeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljeg vještačenja te utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Do sada je utvrđeno, kako navode u INO-u BiH, da je među devet ekshumiranih žrtava i jedna ženska osoba.

“Žrtve su bile pobacane jedna na drugu i plitko ukopane”, rekla je Čengić, dodavši kako će ekshumacija na lokalitetu Hajvazi biti nastavljena i narednih dana.

Procesom ekshumacije rukovodio je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjeluju predstavnici INO-a BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudske medicine, radnici i mehanizacija Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).
                                                                                                                                    

 S.U.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)