Vijesti


Mladić: Ubistva i silovanja u Trnopolju 2. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, optuženom za genocid počinjen u BiH, Idriz Merdžanić, koji je bio ljekar u logoru Trnopolje kod Prijedora, posvjedočio je da su u tom logoru snage Republike Srpske (RS) u neljudskim uslovima držale, prebijale, sil
Mladić: Smrt i samo smrt u Omarskoj 2. Oktobra 2012. Članak Izvođenje dokaza protiv Ratka Mladića, optuženog za genocid počinjen u BiH, tužioci međunarodnog suda u Haagu danas su nastavili iskazima dvoje svjedoka o etničkom čišćenju u Prijedoru i granatiranju Sarajeva 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Zatražena zaštita za haškog osuđenika 28. Septembra 2012. Članak Odbrana Zarija Ostojića, koji je optužen za zločine počinjene u Vlasenici, treba da uputi pismeni zahtjev Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u kojem će obrazložiti zaštitne mjere za jednog od haških osuđenika koji bi trebao svjedočiti u korist optuženog.
Bojadžić: Premlaćivanje metlom 28. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da ga je tokom zatočeništva udarao metlom muškarac u civilnoj odjeći, za kojeg je čuo da se zove Nihad Bojadžić.
Silos: Ispitivanje ljudske izdržljivosti 28. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, Slavko Jovičić je kazao da su zatvorenici iz kasarne “Krupa” vođeni na teške fizičke radove, gdje su zlostavljani i premlaćivani.
Stanišić i Milošević: Početak suđenja 9. oktobra 28. Septembra 2012. Članak Suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, počet će 9. oktobra čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH.
Mladić: U Kozarcu više od hiljadu ubijenih 28. Septembra 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, sugerisala je na suđenju u Haagu da je napad Vojske Republike Srpske (VRS) na prijedorsko selo Kozarac u ljeto 1992. bio posljedica zasjede koja je postavljena koloni te vojske, a svjedok
Lokalno pravosuđe – Doboj: Ubistva iz automatske puške 28. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga za zločine počinjene u Odžaku, sudski vještak i svjedok Okružnog tužilaštva su govorili o ubistvu civila u selu Jezero.
Lokalno pravosuđe – Doboj: Nova odgoda izjašnjenja o krivici 27. Septembra 2012. Članak Zbog nedolaska Luke Jozića, koji je optužen za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu, pred Okružnim sudom u Doboju po treći put nije održano ročište za izjašnjavanje o krivici.
Raguž i ostali: Ispitivanje u Koštanoj bolnici 27. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je od drugih zarobljenika u Koštanoj bolnici u Stocu saznao da je osoba koja ga je ispitivala i naređivala dvojici vojnika da ga udaraju bila optuženi Veselko Raguž.