Članak

Stanišić i Milošević: Početak suđenja 9. oktobra

28. Septembra 2012.00:00
Suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, počet će 9. oktobra čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja Stanišiću i Miloševiću, Sudsko vijeće je saopćilo kako je Tužilaštvo BiH dostavilo plan izvođenja dokaza u pisanoj formi.

Odbrane dvojice optuženih su rekle da će se oko utvrđenih činjenica i izjava optuženih datih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izjasniti naknadno, dok su najavili da će tražiti mogućnost da unakrsno ispitaju svjedoke čiji će iskazi dati pred MKSJ-om biti uloženi kao dokazi.

Tužilac Eric Larson je najavio da će putem videolinka biti ispitan i vojni analitičar Richard Butler.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići (opština Zvornik), gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Stanišića i Miloševića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 21. juna ove godine na području Zvornika i od tada se nalaze u pritvoru.

M.B.

This post is also available in: English