Vijesti


Macić: Završna riječ Tužilaštva 15. oktobra 5. Oktobra 2012. Članak Ulaganjem u sudski spis posljednja dva dokumenta Odbrane, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Esi Maciću, optuženom za ratne zločine počinjene u Konjicu.
Planinčić i ostali: Trojici optuženih ukinut pritvor 5. Oktobra 2012. Članak Sud BiH je ukinuo pritvor Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, optuženima za zločine počinjene u selu Serdari kod Kotor-Varoši.
Lokalno pravosuđe – Marković: Dovozio hranu 5. Oktobra 2012. Članak Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, četvorica svjedoka Odbrane izjavila su da je optuženi bio vozač u Prvoj romanijskog brigadi Vojske Republike Srpske (VRS) i da je dovozio hranu na područje Sarajeva tokom 1992. i 1993. g
Lokalno pravosuđe – Hamzić: Strah i trepet 4. Oktobra 2012. Članak Na početku suđenja Nihadu Hamziću zvanom Fric za ratni zločin počinjen u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedoci Okružnog tužilaštva u Doboju rekli su da je optuženi bio zapovjednik stražara u logoru “Rabić”.
Gazdić: Silovanja bez optuženog 4. Oktobra 2012. Članak Odbrana Jaska Gazdića je u završnoj riječi navela kako optuženi nije počinio zločine na području općine Foča. Izricanje presude zakazano je za 31. oktobar.
Korićanske stijene: Jankovića nisu vidjeli u konvoju 3. Oktobra 2012. Članak U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, svjedoci Odbrane izjavili su da optuženog Dušana Jankovića nisu vidjeli 21. avgusta 1992. godine prilikom polaska konvoja sa bošnjačkim civilima iz Prijedora, kao ni za
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Optužen Hajrudin Trle 3. Oktobra 2012. Članak Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Hajrudina Trle za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1993. godine na području Kalesije.
Planinčić i ostali: Šesnaest ubijenih civila 3. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši 1992. godine, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze priložilo izvode iz matičnih knjiga umrlih za 16 civila, za čija ubistva se terete optuženi.
Memić i ostali: “Dokrajči ih” 2. Oktobra 2012. Članak Na suđenju šestorici nekadašnjih vojnika Armije BiH (ABiH), zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su joj u selu Trusina kod Konjica ubijeni sin i suprug.
Bašić i Šijak: Ocjena zdravstvenog stanja 2. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, svjedokinja Odbrane Muhidina Bašića prisjetila se kako 2009. nije završila rad na jednom predmetu za ocjenu radne sposobnosti.