Članak

Korićanske stijene: Jankovića nisu vidjeli u konvoju

3. Oktobra 2012.00:00
U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, svjedoci Odbrane izjavili su da optuženog Dušana Jankovića nisu vidjeli 21. avgusta 1992. godine prilikom polaska konvoja sa bošnjačkim civilima iz Prijedora, kao ni za

This post is also available in: English

vrijeme puta prema Travniku.

“Taj dan nisam ga vidio u Tukovima, kao ni tokom kretanja konvoja. Interventnim vodom komandovao je Miroslav Paraš, a njemu je nadređen bio Simo Drljača. Janković nije mogao narediti upotrebu voda”, rekao je svjedok Marinko Ljepoja.

Simo Drljača, nekadašnji načelnik prijedorske policije, ubijen je 1997. godine prilikom pokušaja hapšenja po nalogu Haškog tribunala, dok je Miroslav Paraš poginuo tokom rata.

Svjedok Ljepoja je kao pripadnik interventnog voda prijedorske policije u odvojenom predmetu prvostepenom presudom osuđen na 23 godine zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.  

Ljepoja i drugi svjedok Jankovićeve Odbrane Milorad Radaković potvrdili su da su u prijedorskom naselju Tukovi vidjeli policijski “golf”, koji je bio na čelu kolone, i da su u njemu bili Paraš, svjedok K-2 i izvjesni Šobot.

“Na krajnjoj destinaciji, Smetovima, vidio sam ovu dvojicu, a Paraša nije bilo”, rekao je Radaković, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za ovaj zločin.

Dušan Janković je prvostepenom presudom bio osuđen, kao “komandir stanice milicije Prijedor”, na 27 godina zatvora zbog učešća u ubistvu više od 150 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Svjedoci su izjavili da Jankovića poznaju iz viđenja, ali da ne znaju koju je dužnost obavljao u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru.  

Za ovaj zločin sudi se i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, bivšim pripadnicima interventnog voda SJB-a u Prijedoru. Prvostepenom presudom Babić i Škrbić su osuđeni na po 22 godine zatvora, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Suđenje će biti nastavljeno 15. oktobra saslušanjem novih svjedoka Odbrane.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English