Članak

Gazdić: Silovanja bez optuženog

4. Oktobra 2012.00:00
Odbrana Jaska Gazdića je u završnoj riječi navela kako optuženi nije počinio zločine na području općine Foča. Izricanje presude zakazano je za 31. oktobar.

This post is also available in: English

Duško Tomić, branilac optuženog Gazdića, rekao je da je “duboko uvjeren” kako je njegov klijent nevin, te je zamolio Sudsko vijeće da optuženom “s danom presude ukine i pritvor”.

“Za svih ovih sedam tačaka optužnice kojom se teretim, mogu da kažem da to nisam uradio. Nikoga nisam silovao. Manijak i pedofil ja nisam. To što sam bio prisutan negdje, možda sam i morao, ali povrijedio nikoga nisam”, kazao je optuženi Gazdić.

Optužnicom Tužilaštva BiH na teret je Gazdiću stavljeno da je od aprila 1992. do marta 1993. godine silovao više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti. Kako se navodi, on je dolazio u stanove i sportsku dvoranu, gdje su bili zatvoreni civili, te je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Branilac Tomić je istaknuo kako ne tvrdi da se silovanja navedena u optužnici nisu desila, ali da “Jaska Gazdića u tome nema”.

“Nikada u karijeri nisam imao ovako tešku optužnicu u kojoj je dvoje djece od 12 godina, a jedno je ubijeno. Zato sam pozvao i Udruženje ‘Žena žrtva rata’ da prati suđenje, ali niko nije došao. Moj klijent me uvjerio da, i pored teških optužbi, ovdje nema krivičnog djela”, rekao je Tomić.

Odbrana je naglasila da se u više tačaka optužnice navode imena osoba koje su silovane ili mučene, ali ih Tužilaštvo nikada nije saslušalo.

“Kako da niko nije saslušao osobu koja je prošla veće golgote od svjedokinja A i B. (…) Također se govorilo i o mučenju tri žene koje nisu saslušane. Kako da u optužnici egzistiraju imena žena žrtava a da nisu saslušane? Moj klijent ne može biti osuđen za to”, kazao je Tomić.

Odbrana je naglasila kako u izjavama koje su svjedokinje davale Udruženju “Žena žrtva rata” ime Gazdića nije spominjano ili je spominjano “sporadično”, te da su neki svjedoci ranije davali drugačije izjave.

Tomić je dodao da su svjedoci Odbrane bili javni, za razliku od svjedoka Tužilaštva koji su bili zaštićeni, te se zbog toga moraju tretirati na poseban način.

On je u završnoj riječi uputio kritike na rad predsjednice Sudskog vijeća Vesne Jesenković zbog “pristrasnosti”. Sutkinja Jesenković je rekla da te kritike neće uticati na sudsku odluku.

Iznoseći završnu riječ 12. septembra, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da Gazdiću izrekne osuđujuću presudu.

S.U.

This post is also available in: English