Vijest

Mahmut Švraka tvrdi da je disciplinska tužba protiv njega neosnovana

5. Aprila 2022.17:21
Iznoseći završne riječi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), Mahmut Švraka, glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, kazao je da je tužba Ureda disciplinskog tužioca neosnovana i da je sve radio u skladu sa zakonom.


Mahmut Švraka na sjednici VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca tereti Švraku za izbjegavanja raspodjele predmeta putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS), kao i za neprovođenja sigurnosnih provjera uposlenika.

“Nije sporna činjenica i dokazi kojim se potvrđuje da sam bio član VSTV-a, ali ti dokazi ne dokazuju ništa iz zakonskog bića ovog disciplinskog djela”, kazao je Švraka.

On je, između ostalog, rekao kako je neke predmete zbog nove oznake bilo nemoguće raspodijeliti putem TCMS-a automatskim putem, te da je on kao glavni republički tužilac poduzeo zakonom predviđene radnje.

“Problem provedbe Zakona o zaštiti tajnih podataka ima većina pravosudnih institucija u državi”, kazao je Švraka, dodajući da su oni kolegijima i dopisima Ministarstvu sigurnosti BiH, te od USAID-a tražili smjernice i uvođenje pravilnika što je i postignuto.

Prema njegovim navodima, taj pravilnik je sveobuhvatan i sadrži temeljne radnje od izrade pravilnika, do imenovanja službenih dužnosnika, odabira prostorija i mjesta gdje će se pohranjivati podaci zbog čega je opravdano da taj proces traje duže.

Švraka je na kraju predložio Disciplinskoj komisiji VSTV-a da se tužba odbije kao neosnovana.

On se, prema disciplinskoj tužbi, tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti”, jer je, kako je navedeno, u periodu od najmanje pet godina propustio u Republičkom javnom tužilaštvu osigurati raspodjelu predmeta putem TCMS-a, za čiju primjenu je odgovoran.

Tužbom se tereti i da je u periodu od najmanje pet godina propustio osigurati obavezu da se za uposlenike provedu personalizirane sigurnosne provjere te propustio postupiti po nalogu od 17. jula 2019. godine, prema kojem su sve institucije obavezne da provedu provjere shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

Ured disciplinskog tužioca je ranije zatražio da se tuženi Mahmut Švraka oglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna kazna.

 

 

Azra Husarić Omerović