Zatražene mjere nakon priznanja odgovornosti za sutkinju Osnovnog suda u Doboju

11. Februara 2022.15:12
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) zatražio je da se sutkinji Osnovnog suda u Doboju Marici Tomić izreknu adekvatne mjere nakon dostavljenog izjašnjenja da priznaje krivnju za prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” te “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije”.


Osnovni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Tužena Tomić nije prisustvovala ročištu, a predsjednica Disciplinske komisije VSTV-a Aleksandra Obradović je rekla kako je opravdala svoj izostanak i da ne osporava tužbu te ističe da je svjesna svoje odgovornosti.

“Prvostepena komisija ovaj dopis tužene smatra priznanjem disciplinskog prekršaja, njeni navodi idu u tom pravcu da je svjesna odgovornosti i da nema opravdanja, niti je predložila dokaze”, kazala je Obradović.

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je potom zatražila da komisija utvrdi odgovornost za prekršaje iz tužbe i da sutkinji Tomić izrekne odgovarajuće mjere te je podsjetila da se tužbom tereti kako je u dva parnična predmeta propustila da zakaže ročišta, čime je počinila prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Dodala je i da je Ustvani sud BiH u jednom od ovih predmeta utvrdio povredu prava apelanta na pravično suđenje.

Tužena se, kako je rekla Bojanić, tereti i da je godinu i sedam mjeseci kasnila da zakaže ročište nakon odluke drugostepenog suda i kasnila još deset mjeseci sa izradom presude, iako zakon predviđa da se to učini u roku od 30 dana, čime je počnila prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka”.

“Postupci u sudu ne smiju biti previše dugi”, kazala je disciplinska tužiteljica.

Bojanić je navela da opravdanje za postupanje ne može biti prevelik broj predmeta u radu niti zdravstveno stanje, što je tužena navela u odgovoru, jer je, prema parametrima sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS), ostvarivala prosječnu normu, te da je i ranije oglašavana odgovornom.

“Za isti prekršaj, odnosno neopravdano kašnjenje u izradi odluka, 2014. je oglašena krivom, kada je sankcionisana smanjenjem plate u trajanju od šest mjeseci. Ista mjera izrečena joj je 2015., kada je potpisala sporazum”, rekla je Bojanić te dodala da je praksa Ureda da se ne nudi sporazum ako se pokrene treći postupak.

Disciplinska komisija će, kako je rečeno na kraju ročišta, svoju odluku dostaviti stranama u postupku u pisanoj formi.

 

 

Haris Rovčanin