Vijest

UDT zatražio disciplinsku mjeru za tužiteljicu Slavicu Matijaš

1. Februara 2022.15:32
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je zatražio da Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) uvaži žalbu, preinači pobijanu odluku i utvrdi disciplinsku odgovornost, te izrekne odgovarajuću disciplinsku mjeru za tužiteljicu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Slavicu Matijaš koja je zatražila da se tužba odbaci i potvrdi ranija oslobađajuća odluka.


Okružno i Republičko tužilaštvo u Banjaluci. Izvor: Gerila.info

Matijaš se disciplinskom tužbom tereti da je počinila prekršaj “ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

U žalbi Ureda disciplinskog tužioca je navedeno da su dokazali kako je tužena Slavica Matijaš po izlasku iz zgrade Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, 1. decembra 2020. godine, članove grupe “Pravda za Davida”, koji su protestovali ispred zgrade Tužilaštva, nazvala “kriminalci”, čime ih je uvrijedila.

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je rekla da je Ured nesporno dokazao, kroz izjave svjedoka i videosnimke prezentirane tokom postupka, navode koji se tužiteljici stavljaju na teret. Iskazi svih svjedoka koji su saslušani tokom prvostepenog disciplinskog postupka, prema njenim riječima, podudaraju se u dijelu da je optužena rekla okupljenima “opet ovi kriminalci”. Tužiteljica Bojanić je izdvojila iskaze svjedoka Janka Testena, koji je rekao da je čuo kako je Matijaš kazala “halo, vi kriminalci”, kao i iskaz Stoje Vučkovac prema čijim riječima je Matijaš rekla “vidi ovih kriminalaca”.

“Iskazi svjedoka se ne podudaraju u dijelu šta je ona nosila tog dana na sebi, da li je imala masku, koliko su bili udaljeni od ulaza u Tužilaštvo. Svakako se mora računati na protok vremena. Iracionalno je očekivati da se izjave svjedoka podudaraju u potpunosti”, rekla je Bojanić.

Dodala je kako je Slavica Matijaš uticala na svjedočenje članova grupe “Pravda za Davida” time što je tokom njihovog svjedočenja spominjala krivične prijave zbog snimanja, nakon čega su oni, kako je rekla Bojanić, bili pod strahom. Bojanić je kazala kako se izjave koje je Matijaš dala u odgovoru na tužbu Ureda razlikuju od iskaza koje je dala pred Prvostepenom komisijom.

“Komisija se nije bavila izjavama i iskazom tužene koji su protivrječni dokazima Ureda. Jasno se se može zaključiti da je Komisija propustila da ocijeni sve dokaze”, rekla je Bojanić, zatraživši da Drugostepena komisija promijeni odluku i utvrdi odgovornost tužiteljice za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) ranije je pisala kako je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila disciplinsku tužbu za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije protiv Slavice Matijaš.

Stevan Dimitrijević, koji zastupa Matijaš, tražio je da se prije iskaza svjedoka prvo pogledaju videosnimci koje su napravili članovi grupe “Pravda za Davida” i snimak sa zgrade Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banja Luka, što je predsjedavajuća Drugostepene komisije sutkinja Snježana Petković odbila.

Dimitrijević je rekao kako su planirali da Dragan Čavka, sudski policajac koji radi na osiguranju OJT Banja Luka, ponovo da iskaz, jer, kako je kazao, “jedino je njegov iskaz vjerodostojan”, od čega su kasnije odustali.

“Čavka je rekao da je moguće da je nešto drugo rečeno i da je moguće da je rekla ‘nisam vama ništa rekla’”, kazao je Dimitrijević, dodavši kako se njegova braniteljica obratila sa stepenica snimateljima i tražila da je ne snimaju.

Branilac je tokom završnih riječi rekao da su svi navodi Ureda zasnovani “na pogrešnom načinu vođenja postupka”. Dodao je da su iskazi svjedoka dovedeni u pitanje, jer su se prethodno dogovarali s advokatima šta će reći, te je pokazao snimak sa zgrade OJT Banja Luka na kojem se vidi da jedan od svjedoka Ozren Perduv nije bio kod stepenica kada je tužiteljica Matijaš izašla.

Dimitrijević je izrazio sumnju u autentičnost videosnimka grupe “Pravda za Davida”, za koji je rekao da je premontiran, te da se ne podudaraju slika i zvuk nakon druge minute, a tokom rasprave taj video je pušten.

U završnim riječima tužena Matijaš je rekla kako je na stepenicama kazala “nismo mi kriminalci”, misleći na Tužilaštvo, te da je nakon toga rekla “nisam vam ništa kriva”, odbacivši navode da je vrijeđala članove grupe “Pravda za Davida”.

Na ročištu su prisustvovali članovi grupe “Pravda za Davida”, koji su podnijeli prijavu protiv tužiteljice Matijaš i kazali da ostaju kod svojih ranijih iskaza.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije će biti donesena naknadno.

 

Jasmin Begić