Vijest

Disciplinsko ročište odgođeno zbog zdravstvenog stanja sudije Borovčanina

27. Januara 2022.12:39
Pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, odgođeno je zbog nedolaska tuženog i njegovog zdravstvenog stanja.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je kazala da ju je tuženi pozvao na službeni telefon i predstavio se, te obavijestio da se ne osjeća dobro zbog čega ne može pristupiti ročištu.

“Navodno je dostavio i neku dokumentaciju, ali nije siguran da li je ona došla u Vijeće”, rekla je Porča i navela da je tuženi ranije dostavio odgovor na tužbu i da zna kakva su mu prava i obaveze.

Prvostepena disciplinska komisija je potom donijela odluku kojom se pripremno ročište odlaže zbog zdravstvenih razloga tuženog.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Borovčanina podnio tužbu zbog dva prekršaja. Prvi je korištenje dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, te donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka.

Protiv Borovčanina je u toku krivični postupak u Okružnom sudu u Banjoj Luci, po optužnici Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, koja ga tereti da je povredom zakona od strane sudije ili tužioca omogućio pribavljanje koristi svojoj kćerki.

Prema toj optužnici se tereti da je u augustu 2020. godine, postupajući kao sudija Privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući kupovinu nepokretnosti, jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od 7. augusta 2020. na drugom ročištu za prodaju, prodao predmetnu nepokretnost. Na taj način kćerki je omogućio da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je privremeno udaljila sa vršenja dužnosti sudiju Borovčanina do okončanja ovog krivičnog postupka.

Novo pripremno ročište u disciplinskom postupku će biti naknadno određeno.

 

Haris Rovčanin