Vijest

Nagodba Ureda disciplinskog tužioca i sutkinje Općinskog suda u Tuzli

21. Decembra 2021.15:12
Postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli Azijade Baraković, koja se disciplinskom tužbom tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti”, odgođen je nakon što je na pripremnom ročištu rečeno da su Ured disciplinskog tužioca (UDT) i tužena dogovorili nagodbu.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je kazala da je prije pripremnog ročišta obavila razgovor s tuženom te je tom prilikom dogovorena nagodba, koju je potrebno sačiniti kako bi je razmatrala Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Sutkinja Azijada Baraković je rekla na ročištu kako se ne osjeća krivom, ali se na nagodbu odlučila “da više ne bi dolazila i da je strašno ovo što joj se trenutno dešava”.

“Za svoje 43 godine rada imam samo pohvale. Nikada do sada nisam kažnjavana i uvijek sam ostvarivala normu”, kazala je sutkinja Baraković.

Prema njenim riječima, za konkretan slučaj je četiri puta urgirano da se završi, a fizički spis nije bio kod nje iako je tako stajalo u CMS sistemu.

Novo pripremno ročište u ovom predmetu je zakazano za 27. januar 2022., do kada bi Disciplinskoj komisiji VSTV-a trebala biti predata nagodba Ureda disciplinskog tužioca i sutkinje Baraković.

Haris Rovčanin