Suđenje

Suđenje za neovlašteni promet oružjem odgođeno zbog nedolaska optuženih

17. Decembra 2021.16:14
Obnovljeno suđenje za neovlašteni promet oružjem odgođeno je jer se dvojica od četvorice optuženih nisu pojavila na ročištu pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.
Mehmedika i ostali. Foto: Sud BiH

Nakon ukidanja prvostepene oslobađajuće presude, na početak obnovljenog suđenja nisu došli Edin Mehmedika i Rifet Berković, dok je branilac Bakir Hećimović izostanak opravdao zdravstvenim razlozima.

Sudija Hilmo Vučinić kazao je da Mehmediki nije mogao biti uručen poziv. Branilac Aldin Lejlić je rekao da je i ranije bilo problema s uručivanjem poziva optuženom i da je zbog toga zvao Mehmediku, ali da više ne koristi stari broj telefona. Dodao je da je od njegovih prijatelja saznao da je optuženi na radu u Njemačkoj kako bi obezbijedio sredstva za život, te da će se vratiti u BiH do kraja godine.

Vučinić je kazao da je bitno da se optuženi vrati radi preduzimanja mogućih drugih radnji.

O razlozima nedolaska Berkovića nije bilo informacija pošto ni njegov branilac Hećimović nije došao.

Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović bili oslobođeni optužbi za neovlašteni promet oružja.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da je Sud nenadležan za djelo neovlaštenog držanja oružja, te odbio optužbu da su Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović djelovali kao grupa.

Optužnica tereti Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića da su tokom decembra 2020. i januara 2021. vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme s ciljem prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Mehmedika je, prema optužnici, ostvario kontakt sa osobama iz Njemačke, te angažovao Špagu, koji je dogovorio kupovinu oružja i vojne opreme koju su nabavili Berković i Mezetović.

Novi termin za početak obnovljenog suđenja biće zakazan naknadno.

Marija Taušan