Vijest

Hapšenja i protesti u Beogradu zbog murala Ratku Mladiću

10. Novembra 2021.09:51
Policija je uhapsila dvije osobe jer su gađale jajima mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu, nakon što su vlasti zabranile aktivistima da ga uklone. Grupa građana protestovala je sinoć zbog hapšenja, a policija je sve vrijeme sprečavala prilazak muralu.

This post is also available in: English


Policajci u civilu pored murala. Foto: BIRN

Policija u Beogradu je jučer uhapsila aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović i ilustratorku Jelenu Jaćimović jer su gađale jajima mural Ratka Mladića koji se nalazi na zidu stambene zgrade u Beogradu.

Prema snimku koji je na Facebooku objavila novinarka lista Danas Jelena Diković, policajci u civilu su zgrabili dvije žene i odmah ih uhapsili.

Policija je čuvala mural cijelog dana, a prema pisanju lokalnih medija, provjeravala je svakoga ko mu se približi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije su, međutim, istakli da “mi ne štitimo mural, mi štitimo javni red i mir”.

MUP je već zabranio aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), nevladine organizacije sa sjedištem u Beogradu, da održe javni skup kako bi prekrečili mural.

U odluci MUP-a od petka stoji da “imaju saznanja da može doći do okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, zbog čega postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira”. Inicijativa je, osporavajući zabranu, podnijela tužbu protiv MUP-a.

Kako prenose srbijanski mediji, mural se 23. jula pojavio na zidu stambene zgrade u opštini Vračar, u blizini centra grada.

Na muralu je ispisana i poruka: “Đenerale, nek je tvojoj majci hvala”.

Stanari zgrade su tražili od komunalnog preduzeća da uklone mural, međutim to se nije desilo.

U junu ove godine, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu potvrdio je Mladiću kaznu doživotnog zatvora za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tokom rata, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Milica Stojanović


This post is also available in: English