Suđenje

Špoljarić: Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda završne riječi 27. septembra

6. Septembra 2021.14:53
Na suđenju Vladimiru Špoljariću, predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, Odbrana je uložila preko 20 materijalnih dokaza, dok je punomoćnica oštećene Enise Pazelje obavijestila Sud Bosne i Hercegovine da ona odbija ranije najavljeno vještačenje.


Vladimir Špoljarić. Foto: BIRN BiH

Branilac Senad Pizović je uložio 22 materijalna dokaza, između ostalog dopise Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dopis sekretara Suda, zapisnike i rješenja Ministarstva pravde, pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Suda, odluke prvostepene i drugostepene disciplinske komisije, fotografije sa stranice Toyota, zapisnike o inspekcijskim nadzorima i druge dokaze.

Tužiteljica Vedrana Mijović je prigovorila na nekoliko dokaza tvrdeći da su irelevantni.

“U pogledu zapisnika o inspekcijskom nadzoru, oni su sačinjeni nakon što je Enisa Pazelja prijavila optuženog, stoga prigovaram, jer su sačinjeni nakon što je saznao da je prijavljen”, kazala je Mijović.

Ona se protivila i fotografijama kao predloženim dokazima, tvrdeći da su pribavljene na nezakonit način.

Mijović je rekla kako će imati dodatan dokaz kojim će pobiti dokaz Odbrane a koji se odnosi na raniju godišnju ocjenu o učinku na poslu.

“Želim Sud i sve ostale uvjeriti da je Enisa Pazelja jedan vrijedni radnik koja je pozitivno ocjenjivana prije prijave”, kazala je tužiteljica Mijović objašnjavajući da se godišnje ocjene odnose na period prije i poslije prijave.

Oštećena Pazelja je preko punomoćnice Vasvije Vidović dostavila Sudu BiH podnesak kojim odbija vještačenje, a koje je ranije bilo najavljeno.

Državno tužilaštvo tereti Špoljarića da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu – nad uposlenicom ovog suda.

Suđenje će se nastaviti 27. septembra, kada je planirano iznošenje završnih riječi i saslušanje punomoćnice oštećene u pogledu imovinskopravnog zahtjeva.

Azra Husarić Omerović