Vijest

Sljedeće sedmice: Tri suđenja za genocid

17. Aprila 2009.18:01
Pred Odjelom za ratne zločine Državnog suda u Sarajevu naredne sedmice nastavljaju se tri suđenja za genocid.

Pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, u četvrtak,23. aprila, počet će suđenje Blagoju Goluboviću, koji se tereti kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) da je u maju 1992. godineu selu Podkolun, općina Foča, učestvovao u ubistvima dvoje civila Bošnjaka.

U srijedu, 22. aprila, počet će obnovljeno suđenje Marku Škrobiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđenom na deset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Kotor-Varoš.

U toku iduće sedmice nastavit će se i tri suđenja za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Uponedeljak, 20. aprila, održat će se još jedna statusna konferencija nasuđenju Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, dok će se u petak, 24. aprila, saslušati novi svjedoci Tužilaštva na suđenjima Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije, te Momiru Pelemišu i Slavku Periću, pripadnicima Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH bit će nastavljen u utorak, 21. aprila, nasuđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992.godine.

Za ubistvo oko 200 civila Državno tužilaštvo tereti Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića,bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda policije.

Istog dana, a potom i narednog, Gojko Kličković, bivši premijer Republike Srpske optužen za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe, nastavit će s davanjem iskaza u svoju korist. Uz Kličkovića, Državno tužilaštvo tereti Mladena Drljaču i Jovana Ostojića za niz zločina nad nesrpskim stanovništvom počinjenih tokom 1992. godine.

Na suđenju Novaku Đukiću,optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Tuzle, Sudsko vijeće će u utorak, 21. aprila, ponovo saslušati vještake balističare Berka Zečevića, koji je iskaz dao u korist Tužilaštva, i Vladu Kostića, koji je svjedočio na prijedlog Odbrane.

Prema navodima optužnice, Đukić je, kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS-a,25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle, kada je u tom gradu ubijena 71 osoba, a više od 200 ranjeno.

U srijedu, 22. aprila,saslušanjem novih svjedoka Odbrane, nastavit će se suđenja Radetu Veselinoviću, koji se tereti kao bivši pripadnik Vojne policije VRS-aza niz zločina na području Hadžića, te Momiru Saviću, nekadašnjem komandiru Treće čete Višegradske brigade VRS-a, koji je optužen zazločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu tokom 1992. godine.

Istoga dana zakazan je nastavak suđenja za zločine nad bugojanskim Hrvatima.Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje triju svjedoka koji bi iskaz trebali dati protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice, Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Za srijedu i četvrtak, 22. i 23. april,zakazan je i nastavak dokaznog postupka Tužilaštva na suđenju Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, koji se terete za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu “Butmir” na Kuli kraj Sarajeva, gdje su 1992. i1993. godine bili zatvoreni civili, koji su maltretirani i zlostavljani.

Nasuđenju Anti Kovaću, bivšem zapovjedniku Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, koji je optužen za hapšenje i zatvaranje Bošnjaka u različite objekte na području općine Vitez, tim sudskih vještaka će u četvrtak, 23. aprila, iznijeti nalaz o sposobnosti optuženog da prati suđenja, nakon što se nije pojavio na proteklih nekoliko ročišta zbog “lošeg zdravstvenog stanja”.

Nakon četiri ročišta na kojima je Suljo Karajić, nekadašnji pripadnik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH, dao iskaz u svoju korist, za četvrtak, 23.april, zakazano je saslušanje novog svjedoka Odbrane.

Karajić,koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika “na području Okruga Bihać“ počinjen krajem 1994. ipočetkom 1995. godine, tokom svjedočenja je priznao ubistvo Amira Karajića zvanog Kolač, tadašnjeg pripadnika Narodne odbrane Autonomnepokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), te premlaćivanje doktorice “koja nije pružila ljekarsku pomoć pripadniku Armije BiH” i komandanta Općinskog štaba Civilne zaštite u naselju Murtići.

U četvrtak, 23. aprila,saslušanjem svjedoka Odbrane nastavit će se i suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji su terete da su od aprila 1992.do marta 1993. godine, tokom širokog i sistematičnog napada VRS-a te policijskih i paravojnih jedinica, sudjelovali u zločinu protiv čovječnosti na području Kalinovika.

Istog dana, a potom i u petak, nastavit će se obnovljeni postupak protiv braće Rajka i RankaVukovića, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992.godine na području Foče.

Nastavak suđenja Feridu Hodžiću, bivšem komandantu Teritorijalne odbrane Vlasenica, koji je optužen za učešće uzatvaranju, psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši, zakazan je za petak, 24. april.