Vijest

Sljedeće sedmice: Početak još jednog suđenja za genocid

6. Marta 2009.05:49

Pred Sudom BiH naredne sedmice započet će suđenje zagenocid u Srebrenici, kao i obnovljeno suđenje za zločin počinjen u Jajcu.

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, u utorak,10. marta, zakazan je početak suđenja Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Bivšim pripadnicima Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na teret se stavlja da su 15. i 16. jula 1995.godine “planirali, naredili i pomagali” ubistva oko 1.200 Srebreničana.

Pred Apelacionim vijećem ovog suda istog dana je zakazan i početak obnovljenog suđenja Mirku (Špire) Pekezu i Miloradu Saviću, koji se terete za zločine počinjene na području Jajca.

Ne pravomoćnom presudom Pekez i Savić su bili osuđeni na po 21 godinu zatvora, ali nakon uloženih žalbi postupak je vraćen na ponovno suđenje.

Naredne sedmice zakazan je i početak iznošenja završnih riječi na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću,optuženima za ratni zločin počinjen u istočnoj Hercegovini. Tužilaštvo BiH ćesa iznošenjem završnih riječi početi u srijedu, 11. marta.

Pred Sudom BiH bi se u četvrtak, 12.marta, o krivici trebao izjasniti Faruk Prcić, bivši pripadnik Armije BiH koji se optužnicom Tužilaštva BiHtereti za zločin počinjen u Tuzli.

U ponedjeljak, 9. marta, Tužilaštvo BiH bi trebalo podnijeti izmijenjenu optužnicu protiv Milorada Trbića,optuženog za genocid u Srebrenici. Tada bi se o toj optužnici trebala izjasnitii Odbrana optuženog.

 

Početak dokaznog postupka Tužilaštva zakazan je u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. marta, na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Kuli kraj Sarajeva. Za zločine u Kuli optuženi su Radoje Lalović, bivši upravnik Kazneno-popravnog doma “Butmir” na Kuli, i Soniboj Škiljević, njegov zamjenik.

 

Nastavak suđenja Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za zločin počinjen u Vlasenici, zakazan je za ponedjeljak i četvrtak, 9. i 12. mart, kada bi Odbrana trebala nastaviti sa izvođenjem svojih dokaza.

 

U ponedjeljak je zakazan i nastavak suđenja Predragu Kujundžiću, bivšem komandantu jedinice “Predini vukovi”,kojem se na teret stavlja da je 1992. i 1993. godine učestvovao u zločinima nad civilima na području općine Doboj.

 

Dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću bit će nastavljen u ponedjeljak i srijedu, 9. i 11. marta. Ovi optuženi se terete za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa.

U utorak i srijedu će biti nastavljeno i suđenje za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom s područja Bosanske Krupe za koje se terete Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača.

Nastavak suđenja Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi zakazan je za utorak i četvrtak, 10. i 12.mart, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo završiti dokazni postupak. Ova trojica optuženih se terete za zločin počinjen nad Bošnjacima s područja općine Kalinovik tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo BiH će u srijedu, 11. marta, nastaviti dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen nad bugojanskim Hrvatima. Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1993. i 1994. godine učestvovali u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima koji su bili zatočeni u garažama i logorima u Bugojnu.

U srijedu i petak, 11. i 13. marta, zakazan je nastavak suđenja Radetu Veselinoviću, koji se tereti za zločin počinjen na području općine Hadžići. Ovaj bivši pripadnik Vojne policije VRS-a iz Hadžića optužen je za zločin protiv čovječnosti počinjen nad nesrpskim stanovništvom s tog područja.

Nastavak suđenja Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, zakazan je za srijedu i petak, 11. i 13. mart. Tada bi Tužilaštvo BiH trebalo nastaviti sa izvođenjem svojih dokaza.

Za četvrtak je zakazan i nastavak suđenja Sulji Karajiću, kada bi optuženi trebao nastaviti sa svjedočenjem u svoju korist.Tužilaštvo BiH tereti Karajića da je, kao pripadnik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH, krajem 1994. i početkom 1995. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika “na području Okruga Bihać”.