Vijest

Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za potpredsjednicu VSTV-a

24. Juna 2020.11:54
Nakon isteka mandata Ružici Jukić, za novu potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na današnjoj sjednici jednoglasno je izabrana Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.


VSTV. Izvor: BIRN BiH

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija kazao je da je zbog “nacionalnog zahtjeva” potpredsjednik morao biti iz reda hrvatskog naroda, te je kao jedini predloženi kandidat bila Gorušanović-Butigan, a nijedan od članova Vijeća nije imao pitanja ni zamjerki na ovog kandidata.

“Mislim da je to prijedlog koji zadovoljava i stručne kompetencije i nacionalni zahtjev za funkcije unutar VSTS-a”, rekao je Tegeltija.

Komisiju za izbor potpredsjednika VSTV-a su na prijedlog Tegeltije činili Slavo Lakić, Duška Bogojević i Goran Nezirović.

“Komisija koja je formirana po prijedlogu predsjednika VSTS-a na osnovu prijedloga je pregledala glasačke listiće i glasački materijal i utvrdila da je 13 članova glasalo, od toga 13 članova glasalo za, nije bilo nevažećih”, kazali su iz komisije.

Gorušanović-Butigan je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. Na stranici VSTV-a je navedeno da je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine. Pripravnički staž je obavila na Općinskom sudu Sarajevo od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. godine, navodi se na stranici Vijeća.

Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila od septembra 2001. do marta 2007. godine.

Za sudiju Općinskog suda u Sarajevu je imenovana u martu 2007. godine, gdje u kontinuitetu do danas radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno-knjižnog sudije u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

Vijeće je najavilo da će u narednom periodu imati izbor i za drugu potpredsjednicu, jer trenutnoj Jadranki Lokmić-Misirača mandat ističe uskoro.

Azra Husarić Omerović