Članak

Pantić i ostali: Ubistvo brata u Zaklopači

14. Decembra 2017.15:30
Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je u maju 1992. godine vidjela ubistvo svog brata u Zaklopači kod Milića.

Elvira Pivić je ispričala da je imala 16 godina kada je izvršen napad na Zaklopaču, gdje je stradalo oko 60 stanovnika. Prisjetila se da se tog dana nalazila u kući brata Murata Hreljića kada ju je probudio prvi pucanj. Tada joj je, kako je kazala, brat rekao da bježi. Kada je izašla ispred vrata, vidjela je brata kako trči sa Salemom Avdićem i Begom Hamidovićem.

U tom momentu, prema njenom sjećanju, dolaze tri vojnika, nakon čega je kazala bratu da bježi, dok su se Avdić i Hamidović predali.

“Jedan od vojnika me pitao kome govorim da bježi i pucali su u Salema, rafalnom paljbom… Sklonila sam se u kuću, dolaze pred vrata i jedan me izvodi. Drugi govori: ‘Nemoj je dirati, sve su joj pobili’”, opisala je ona.

Svjedokinja je ispričala da su vojnici potom otišli do susjedne kuće, iz koje je izašla njena majka, a drugog brata Muradifa su istjerali iz kuće i pucali u njega.

“U zraku se uvrnuo i pao je. Majka je stajala pored njega”, dodala je ona.

Kako je rekla, ponovo ulazi u kuću i, gledajući kroz prozor, vidjela je Begu Hamidovića ranjenog kako traži vode. Nakon toga, vojnici su izveli Aliju Hamidovića, kojeg su ubili. Pojasnila je da je poslije izašla i Begi donijela čašu s vodom, a on joj je umro na rukama.

Nakon što se pucnjava smirila, ona je kazala da je krenula prema selu, gdje se okupljalo preživjelo stanovništvo. Od Mehe Hamidovića saznaje da joj je i brat Murat ubijen, kao i da je neko vidio Branislava Jolovića kako nosi pušku.

Prolazeći kroz selo, svjedokinja je, kako je navela, vidjela dosta leševa na putu, kao i dvoje mrtve djece.

Tužilaštvo BiH tereti Jolovića, Nenada Vukotića, Radomira Pantića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Sejfo Saračević je ispričao da je do 18. aprila 1992. radio kao sekretar Skupštine općine Vlasenica te da je bio jedan od članova pregovaračkog tima za teritorijalnu podjelu općine.

Prema njegovim riječima, za dešavanja u Zaklopači je saznao 1997. godine, kada se vraća u BiH. “Saznao sam da je veliki broj stanovnika Zaklopače ubijen”, izjavio je on.

Suđenje se nastavlja 28. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija