Članak

Marinković: Nenaoružan i s torbom prve pomoći

22. Septembra 2016.18:01
Svjedok Odbrane Dragana Marinkovića kazao je kako je 11. maja 1992.

godine vidio dva tijela u mjestu Žutica kod Milića.

Radoje Lalović, nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), rekao je da je 11. maja 1992. godine bio na transporteru koji je obezbjeđivao kolonu kamiona i autobusa koji su išli u rudnik na utovar rude.

On je pojasnio da je kolona formirana u selu Derventa (općina Milići) i brojala je preko 30 kamiona, te tri do četiri autobusa u kojima je bila vojska za obezbjeđenje, te civili i radnici. Dodao je da je obezbjeđenje kolone bilo potrebno da se ne bi desila zasjeda.

Istakao je da je u Derventi vidio nenaoružanog optuženog Marinkovića u civilu, te sa torbom prve pomoći. Prema riječima svjedoka, Marinković je taj dan bio jedini za organizovanje mašina za utovar rude.

U Žutici se, prema riječima svjedoka, kolona zaustavila dok oni sa transporterom nisu otišli u izvidnicu.

Naglasio je da su prošli pored kuće “taksiste Mehe”, gdje je vidio njega i njegovog badžu koji su ih pozdravljali. Rekao je da je bilo vojske u blizini Mehine kuće.

Svjedok je dodao da je u blizini vidio uniformisane i naoružane izvjesne Slavišu, Radeta i Predraga Perendića, za koje je kazao da su pokojni i da su bili poznati jer su “pravili zavadu među mještanima”.

Lalović je naglasio da je njegov transporter pucao samo u kanjonu, gdje nema kuća. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da ne zna gdje su pucali ostali transporteri.

“Dok smo se vraćali vidio sam dvojicu, ovi koji su ostali, leže jedan pored drugog. Meho taksista i badžo mu. Potrbuške su ležali”, rekao je svjedok.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Rašida Jašarevića i Mehmedaliju Ahmetovića. Tužilaštvo BiH tereti Marinkovića da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila 1992. do kraja septembra iste godine.

Svjedok Petko Petković je kazao da je bio u koloni kao vozač kamiona, te da je optuženog vidio u Derventi nenaoružanog i sa sanitetskom torbicom.

Svjedok je pojasnio da su se zaustavili u Žutici dok je “izvidnica otišla gore” i da je vidio Mehu sa još dva civila koji su se pozdravili kad su prošli.

Prema riječima Petkovića, vidio je Marinkovića kako se vraća i da je od optuženog u kopu čuo da je išao previti neko dijete. Istakao je da je optuženi bio upravnik i da su njega čekali.

Na povratku iz rudnika, svjedok je kazao da je vidio dvojicu nepoznatih civila kod Mehine kuće.

Na tvrdnju Tužilaštva da se iz transportera pucalo prilikom povratka iz rudnika, Petković je kazao da to nije čuo. Dodao je i da je optuženi “do posljednjeg bio gore da potovari kamione”.

Svjedok Janko Šalipurević je naveo da je u koloni za rudnik vozio autobus i da je optuženog vidio u Žutici.

“Vidio sam Mehu i još dvojicu kad su sjedili, kad smo išli gore”, rekao je svjedok.

U povratku je u autobusu čuo: “Meho ubijen, a čovjek nas pozdravio (…) Ko pobi ljude?”. Naglasio je da on nije vidio tijela.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je optuženi bio odgovoran za kvalitet i otpremu rude i da ga je kolona čekala u Žutici.

Suđenje će se nastaviti 6. oktobra.

Lamija Grebo