Svjedoku tražili da ublaži iskaz

25. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Optužbe pričao je o premlaćivanju, vođenju na strijeljanje, seksualnom maltretiranju i prisilnim radovima tokom zatočeništva u “Crnoj kući”, zatvoru u mjestu Kruščica.
Svjedok Ivica Križanović uhapšen je s bratom i rođacima 1. jula 1993. godine, dok su kosili travu. Iako je imao 16 godina, dan prije hapšenja pristupio je Hrvatskom vijeću obrane (HVO) i raznosio hranu na liniji fronte.

Uhapsili su ih, kako je rekao, diverzanti Armije BiH (ABiH) i prebačeni su u zatvor “Crna kuća”. U dvorištu zatvora, kako je kazao svjedok, Šaban Haskić je pretukao njegovog brata Stipu jer ga je zamijenio s njegovim rođakom. Ispričao se zbog udaranja nekoliko dana kasnije.

Križanović je naveo da ih je optuženi Haskić vodio i na strijeljanje. Svjedoka i još trojicu ljudi je postrojio iznad zatvora i pucao na njih ćorcima.

“Haskić je volio nositi nanule. Čuli smo ga iz podruma kako hoda iznad nas. Jednom smo čuli buku, jauke, i kasnije se nešto stropoštalo niz stepenice. Bio je to Goran Strukar. Oprali smo ga, bio je sav krvav, i kazao nam je da mu je Haskić izbio zube”, izjavio je svjedok.

Šabana Haskića, kao i Mineta Akeljića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića optužnica tereti da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike hrvatske nacionalnosti u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Svjedok Križanović je rekao da su se zatvorenici morali tući jedni s drugima kako bi “zabavljali djevojku koju je u zatvor dovodio Minet Akeljić”. Zatvorenici su, kazao je svjedok, tjerani i na međusobni oralni seks.

“Senad Bilal je bio prisutan tokom ispitivanja. Kada bi rekli nešto što se njima ne bi slagalo, vikao bi da lažem i mlatio bi me gumenom palicom po cjevanicama. Zvali su nas ‘Bijeli labudovi’. Mene i Gorana Strukara je tjerao da se međusobno mlatimo. Nije bio zadovoljan pa je premlatio Gorana. Bilala često sanjam, imam more”, kazao je svjedok.

Zatvorenici su, kako je dodao, vođeni na prisilne radove. Kopali su rovove te kanal za gradnju mini centrale.

“Jednom su odvedeni svjedok ‘A’, Goran Strukar i Matko Šarić. Goran se nije vratio. ‘A’ i Šarić su kazali da su im stavili eksploziv na leđa i poslali ih u živi zid”, izjavio je Križanović.

Svjedok je ispričao da je od njega nekoliko puta traženo da ublaži iskaz kao bi olakšao poziciju optuženih Haskića i Đelilovića, no na to nije pristao. Kazao je da ga je u Đelilovićevo ime zvao bivši vojni policajac HVO-a Mijo Đotlo, da ga zamoli da pomogne Đeliloviću.

“Brat i ja smo sjedili sa Šabanom i njegovim bratom. Šabanov brat nije imao pojma šta je on nama radio i Šaban mu je priznao. Rekao sam mu da ću im oprostiti, ali da im nikada neću zaboraviti”, kazao je svjedok.

Optuženi Haskić je tokom ispitivanja demantirao da je od svjedoka tražio ikakvu uslugu.

Obrane ostalih optuženih svoje su ispitivanje temeljile na utvrđivanju datuma i okolnosti u kojima je Križanović uhapšen, tvrdeći da se hapšenje nije desilo tokom kosidbe, nego dok se svjedok vraćao s linije.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj.

Nedim Hasić