Članak

Svjedok nije mogo doći zbog poplava

16. Maja 2014.00:00
Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, odgođeno je saslušanje svjedoka Odbrane koji nije mogao doći zbog neprohodnosti puteva uzrokovane poplavama.

This post is also available in: English

Svjedok Amir Spahić je javio da ne može doći zbog vremenskih neprilika.

Suđenje Subotiću je, zbog toga što je proteklo više od mjesec dana od posljednjeg ročišta, formalno počelo iznova.

Tužilaštvo BiH tereti Subotića, nekadašnjeg pripadnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), da je 26. januara 1993. godine s drugim osobama u selu Dusina izdvojio osam Hrvata, sproveo ih do jedne kuće, gdje je naredio vojnicima da ih ubiju.

Subotiću se sudi za još nekoliko ubistava Hrvata u Dusini.

Tužiteljica Slavica Terzić je na ročištu kazala da je stupila u kontakt s familijom svjedoka Ivice Kegelja, koji se nalazi u Americi, te joj je rečeno da je on saglasan da svjedoči putem videolinka ukoliko da ga kontaktira sud u Americi.

Terzić je naglasila da je Ministarstvo pravde BiH dva puta urgiralo kod američkih organa u vezi sa saslušanjem ovog svjedoka, ali da nisu dobili informacije.

Ona je predložila da, ukoliko svjedok ne bude mogao svjedočiti, bude pročitan njegov iskaz koji je dao u Haagu, u drugom predmetu. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić sugerisao je tužiteljici da stupi u kontakt sa svjedokom.

U slučaju da bude čitana izjava ovog svjedoka, suđenje će biti nastavljeno 23. maja, a ukoliko bude organizovano njegovo svjedočenje posredstvom videoveze, nastavak je 30. maja.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English