Članak

Zatraženo Džekino oslobađanje za zločin u Trusini

29. Aprila 2014.00:00
Odbrana bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) Edina Džeke u završnoj riječi je zatražila da ga Sudsko vijeće oslobodi krivice za ubistva u selu Trusina kod Konjica počinjena u aprilu 1993. godine.

This post is also available in: English

“Naš branjenik Edin Džeko nije počinio niti jedan od zločina iz optužnice”, kazala je braniteljica Edina Rešidović.

Dokazi pokazuju, navela je Rešidović, da Džeko nije bio zaseoku Gaju nedaleko od Trusine, gdje je strijeljano šest Hrvata 16. aprila 1993. godine.

Prema optužnici, strijeljana su trojica civila i zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema riječima braniteljice, kretanje Džeke u Trusini nakon ranjavanja dvojice njegovih saboraca dokazuje da on nije učestvovao u strijeljanju.

“Dokazi pokazuju da je Džeko dovezao vozilo kojim su ranjenici odvezeni prema ambulanti u selu Gostovići”, kazala je Rešidović, te dodala da je jasno da se Džeko nije vraćao u Trusinu.

Kako je rekla Rešidović, strijeljanje u Gaju dogodilo se između 15 i 30 minuta od ranjavanja dvojice pripadnika jedinice “Zulfikar”.

Pored strijeljanja u Gaju, Džeki je na teret stavljeno da je tokom akcije u Trusini ubio stariji bračni par – Iliju i Anđu Ivanković.

“Časni sude, Džeko nije učestvovao u ubistvu Ilije i Anđe Ivanković”, kazala je Rešidović.

Odbrana tvrdi, kako je navela braniteljica, da Džeko nije bio u blizini mjesta gdje su ubijeni Ivankovići. Dva svjedoka Tužilaštva BiH, kazala je ona, izjavila su da je optuženi ispalio rafal u bračni par.

“Džeko je imao pušku koja ne ispaljuje rafalno”, dodala je Rešidović.

Odbrana će sa završnom riječi nastaviti narednog utorka, 6. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English