Članak

Naredne sedmice svjedoče optuženi i osuđeni

31. Januara 2014.00:00
Sljedeće sedmice će se pred Sudom BiH kao svjedoci na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, pojaviti Franc Kos i Stanko Kojić, bivši pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Kos, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 35 godina, i Kojić, osuđen na 32 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1995. na području Srebrenice, svjedočit će u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. februara.

Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo 16. jula 1995. godine.

Optuženi Zoran Babić i Velemir Đurić, kojima se zajedno sa Dragomirom Soldatom sudi za strijeljanje muškaraca počinjeno 23. jula 1992. ispred džamije u selu Čarakovo, u ponedjeljak će svjedočiti u svoju korist.

Dan kasnije će svjedočiti optuženi Srećko Herceg, koji je s Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić okrivljen za zločine počinjene u logoru Dretelj.

Iznošenjem završne riječi Tužilaštva BiH u utorak će se nastaviti suđenje u predmetu protiv Najdana Mlađenovića i Save Živkovića, kojima se sudi za zločin počinjen u Bratuncu 1992. godine.

U srijedu, 5. februara, bit će iznesene žalbe na presudu Veselinu Vlahoviću, koji je osuđen na kaznu 45 godina zatvora za zločine nad civilima počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Pred Apelacionim vijećem će dan kasnije biti iznesena žalba na presudu Osmanu Brkanu, koji je oslobođen optužbi za zločine u Blacama kod Konjica.

U utorak će se o krivici izjasniti Enes Maksumić, koji je zajedno sa Azemom Ibrovićem i Jusufom Hindićem optužen za zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u Jablanici, a za petak je zakazano izjašnjenje Gorana Vujovića i Miroslava Duke, koji su optuženi za zločine počinjene u Bileći.

Suđenje Edinu Džeki za zločine u Trusini i Jablanici bit će nastavljeno u utorak, kada su zakazani i nastavci suđenja Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine u Višegradu, te Goranu Sariću za zločine počinjene u Srebrenici.

U srijedu se nastavlja suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, kao i Branku Vlači, optuženom za zločine na području Vogošće, Zemiru Kovačeviću, za zločine u Bosanskom Brodu, te Vehidu Subotiću, optuženom za zločine na području Zenice. 

Statusna konferencija pred Apelacionim vijećem pred početak obnovljenog suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću zakazana je za četvrtak, 6. februara. Oni su bili osuđeni prvostepenom presudom za zločine na području Krajine. U decembru prošle godine ova presuda je ukinuta. 

Istog dana nastavit će se suđenje Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću za zločine počinjene na planini Igman, kao i Josipu Toliću, optuženom za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Mustafa Ðelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember, optuženi za zločin u “Silosu”, u sudnici će se pojaviti također u četvrtak. 

U petak, 7. februara, suđenje se nastavlja Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, te devetorici optuženih za zločine u Kladnju – Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Harizu Habiboviću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Kahri Vejzoviću. 

Posljednjeg radnog dana planiran je i nastavak suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu. 

Naredne sedmice bit će nastavljeno obnovljeno suđenje Draženu Mikuliću, koji se tereti za zločin u logoru Dretelj (Čapljina).

Džana Brkanić


This post is also available in: English