Članak

Karajić: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

6. Novembra 2008.00:00
Izvođenjem materijalnih dokaza i saslušanjem trojice vještaka Tužilaštvo BiH završilo dokazni postupak protiv bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

This post is also available in: English

Nakon više od osam mjeseci suđenja, Tužilaštvo BiH je, saslušanjem vještaka medicinske struke i neuropsihijatra te uvođenjem preko 100 materijalnih dokaza, završilo postupak protiv Sulje Karajića.

U dokaznom postupku Tužilaštvo je ukazivalo da je Karajić učestvovao u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika na području Bihaća.

U optužnici stoji da je Karajić, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505.viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH, od augusta 1994. do februara 1995. godine učestvovao, između ostalog, u ubistvima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju, te protuzakonitom zatvaranju civila.

Hamza Žujo, vještak sudske medicine, utvrdio je da je u junu 1994. godine Karajić ranjen u lijevu ruku, nakon čega je nosio fiksator.

“Iz medicinske dokumentacije koja mi je data zaključio sam da je Karajić 21.juna 1994. godine, a nakon ranjavanja, operisan i da mu je tada, pretpostavljam, stavljen i fiksator. Ne mogu tačno kazati kada je fiksator skinut, ali, na osnovu prethodne dokumentacije, zaključujem da ga je nosio i umartu 1995. godine”, kazao je Žujo.

Pojedini svjedoci Tužilaštva BiH prilikom svjedočenja opisali su Karajića kao čovjeka sa fiksatorom na ruci.

Miroslav Rakovčanin, vještak sudske medicine, 2000. godine je učestvovao u ekshumaciji i obdukciji tijela Šefika Abdića i Muhameda Džebića, utvrdivši da su umrli “nasilnom smrću usljed mnogobrojnih prostrjelnih rana i ubodne rane uglavu”.

Tijela Abdića i Džebića, kako je istakao Rakovčanin, nađena su na području sela Todorovska Slapnica, gdje je, prema navodima optužnice, Karajić privodio civile, te učestvovao u njihovim ubistvima.

Po nalogu Tužilaštva, nalaz i mišljenje dao je i Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar, koji je kazao da zaštićeni svjedok B boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i sindroma trajno izmijenjene ličnosti, te zbog toga pretpostavlja da “nije pouzdana osoba da precizno i realno svjedoči”.

Zaštićeni svjedok B je u junu 2008. godine dao iskaz pred Sudom BiH govorećikako ga je Karajić tukao u Todorovskoj Slapnici.

Suđenje Karajiću počelo je u martu 2008. godine i do sada je Tužilaštvo uvelo 182 materijalna dokaza.

Nastavak suđenja je 27. novembra 2008., kada je predviđena statusna konferencija na kojoj će Odbrana iznijeti svoj prijedlog za dokazni postupak.

This post is also available in: English