Članak

Lazarević i ostali: Nacionalno istupanje

14. Augusta 2008.00:00
Odbrana Dragana Stanojevića saslušala još jednog svjedoka koji je govorio o karakteru optuženog.

This post is also available in: English

Adem Hamzić, svjedok Odbrane Dragana Stanojevića na suđenju za zločine u Zvorniku, kazao je da optuženog poznaje od prije rata, da su dobri prijatelji, ali da ne zna gdje je bio tokom rata niti kojoj je jedinici vojske pripadao.

“Sa Draganom sam igrao fudbal prije rata. Nikada nije pokazao nikakvo nacionalno istupanje. Družili smo se i bili k’o braća. U toku rata nije me kontaktirao. Ja sam u julu 1992. godine iz Gornjeg Šepka kod Zvornika sa porodicom pobjegao u Srbiju, pa sam se prebacio u Njemačku”, ispričao je Hamzić.

Uz Dragana Stanojevića, Tužilaštvo BiH tereti Sretena Lazarevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića da su, kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, učestvovali u zatvaranju i mučenju civila u Sudu za prekršaje i “Novom izvoru” u Zvorniku.

Hamzić je pojasnio Sudskom vijeću da je 1998. godine dolazio u Gornji Šepak, te da je obišao svoju kuću zajedno sa Draganom Stanojevićem.

“Nisam smio sam. Zovnuo sam Dragana i otišao je sa mnom. Kuća je bila devastirana. Vratili smo se u Draganovu kuću i tu ručali”, kazao je svjedok, istaknuvši da se svojoj kući vratio 2001. godine.

Hamzić je dodao da mu je Stanojević pomagao kada se vratio dajući mu ogrjev i brašno.

“Bolji mi je sada Dragan nego prije rata. Pomažemo jedni drugima i oko poljoprivrede. Sve što zaradim, od srpskog je stanovništva jer se u 90 posto slučajeva Bošnjaci nisu vratili u taj kraj”, kazao je svjedok, dodavši da je Dragan iz sela Ročevići, koje je od Gornjeg Šepka udaljeno oko tri kilometra.

Svjedoci odbrane Slobodana Ostojića Radivoje Ristanović i Radivoje Mičić, pokušali su mu dati alibi, ističući da je 19. jula 1992. godine bio kod njih u selu Jasenica, na proslavi praznika Molitva.

„Kod mene je došao Slobodan zajedno sa suprugom. Došli su oko pola dva i otišli oko pola sedam ili sedam sati“, kazao je Ristanović dodajući da se ne može sjetiti da li je Slobodan došao u civilnom ili vojnom odjelu.

Mičić je kazao da je Slobodan sa suprugom došao i njemu na Molitvu oko sedam sati navečer.

„Pričali smo o nestašici goriva koja je bila posebno izražena te godine. Posudio sam mu oko deset litara goriva jer sam radio na benzinskoj stanici“, kazao je Mičić, istaknuvši da je Slobodana i njegovu suprugu odvezao kući oko deset sati uvečer.

Nastavak suđenja je 20. augusta 2008. godine, kada će Odbrana saslušati četiri svjedoka.

This post is also available in: English